Cosmoderm


Tuesday, January 31, 2012

Meronda bersama Aaron aziz...

biar betul aku meronda2 bersama Aaron Aziz...?

Actually dah lama aku nak post cerita ni, tapi disebabkan asyik lupa je so cerita ni dipendamkan begitu saja seperti ikan pekasam yang sedang dalam proses pembuatan *dah start merapu dah*

Kejadian ini berlaku pada 10 Disember 2011 bertempat di Mid Valley Exhibiton Centre (MIVEC) *cheewaahh macam serius je bunyi kan*. apa yang ada di sana? iaitu MPH CARNIVAL 2011... *lorhh karnival buku je pun..*

Tujuan aku datang pun bukan semata2 nak beli buku je pun, sebabnya aku nak berjumpa dengan seorang selebriti youtube merangkap pekomik yang tengah meletup bagaikan lagu katy perry, 'firework'. Siapa dia? korang mesti kenal punya, sape2 yang rajin buka youtube tu mesti kenal dia.

Dia, tidak lain tidak bukan ialah....  taddaaaaaa....

gambar kredit to fb AmanWan (Official)

Iyaaa, tuan2 & puan2 sekalian, bukaaannnn Aaron Aziz, tapi Aman Wan, yang mula meletup namanya bila parody video KL Gangster iaitu iKLan Gangster (<-- klik situ kalau nak tengok) diupload kat youtube, start dari situ aku terus subscribe channel Aman, pada aku video2 nya sangat menarik, kan best kalau aku boleh berjaya seperti dia? Aku kena usaha lebih lagi...

Maka bersambung lah cerita, aku ronda2 lah karnival buku tu dengan sepenuh hati sambil tengok novel2 terbaru / terlama / segala jenis buku semua ada di sana, dengan harapan jugak sambil ronda2 tu leh terserempak dengan Aman. Namun akhirnya aku hampa, ronda punya ronda tak jumpa pun. So aku membuat keputusan drastik iaitu, 'balik'! Namun berkat kesabaran yang masih tersisa sedikit tu akhirnya membuahkan hasil apabila bila aku dah melangkah keluar dari pusat pameran tu, aku berselisih dengan Aman Wan. Aku apa lagi, terus gi tegur Aman dengan jayanya! maka inilah hasilnya....

 abang tembam sudah keluar arr...

sape lagi tembam?

ok, last pose... 1... 2... 3...

Maka sembang punya sembang kat pintu masuk, so aku pun terus meronda karnival tu walaupun aku dah ronda habis dah, ronda seorang2 tak sama dengan ronda bersama sesorang, so rondaan kali ketiga aku ni rasa seronok lah. Ye lah, dah ada kawan nak sembang sambil ushar buku. Maka hasil dari rondaan tersebut aku telah membeli...


yeee, aku beli novel Ombak Rindu karya oleh Fauziah Ashari, Fiksyen 302 oleh penulis novel kegemaran aku iaitu Ramlee Awang Murshid. Aku ni sebenarnya bukan jenis yang suka membaca novel tau, baru bukak 1 - 2 muka surat dah mula nak period! errr... bukann, eerrmm ngantuk, ya mengantuk! *statement selamat*. Tapi sejak aku baca novel beliau yang bertajuk....

A.D.A.M - Aku Darah Anak Malaysia 

aku terus jadi tertarik, dan rasa macam nak sambung baca dan sambung lagi dan sambung lagi sampai habis. Hebat!! Tak hairanlah beliau digelar Novelis Thriller No.1 Malaysia. So kali ni Novel Fiksyen 302 pulak! Pasti lebih hebat! Ok, pasal novel Ombak Rindu tu plak, aku beli sebab time tu tengah musim demam ombak rindu, so aku beli la.. *boleh gitu plak*, apa yang aku boleh katakan, versi novel lebih seronok berbanding versi filem. *aku dah tengok filem dia dulu kat panggung*.

Ok, kembali kepada cerita asal. So sambil2 aku & Aman ronda2 ada jugak terserempak dengan peminat2 Aman yang menegur sambil amik gambar, iaitu suzi & Awin. Aku takde peminat, hahahaha.... *lalu berlari ke sudut bilik dan menangis sendu* 
hasil lukisan aku sendiri... ehee...
Rondaan demi rondaan telah menjadikan kami lapar yang teramat, lalu memutuskan untuk pergi makan KFC. Aman telah men'sponsor' aku makan pada petang itu, *thanks aman, next time aku belanja makan KFC plak ye*. Baru je nak mula makan, tetiba ada pulak dua orang lelaki yang datang menegur aman, sorang namanya Afyq & sorang lagi namanya Hibat, berasal dari Negara Brunei Darussalam, diorang cakap hampir semua budak sekolah diorang dah hafal skrip iKLan Gangster tu, pergghhh hebat tak Aman Wan punya penangan? Aman dah jumpa peminat antarabangsa dah sekarang... *aku masih takde peminat lagi~~~*

pun aku lukis jugak...

Selesai je makan, kitorang pun bersalam-salaman untuk meneruskan aktiviti masing2, lepas tu perkara yang awkward berlaku.... kat luar KFC aku & Aman dah salam2 bagai, lepas tu masing2 ikut jalan yang sama & naik escalator yang sama gak! hahahaha... Aku & Aman dah gelak2 sambil golek2 dah kat escalator tu.. *golek2 tu auta je, sengaja ditambah untuk menambah perisa*  so lepas tu kitorang pun berpecah & meneruskan aktiviti masing2...
Pengalaman berjumpa dengan Aman adalah sesuatu yang sangat awesome! sempoi! gila2 gak! Meh aku tepek sket video semasa kitorang jumpa kat MPH Karnival... Aman pun siap buat entry kat blog dia jugak. Klik sini---->) Link entry blog Aman Wan yang terselit aku sekali jugak... hehehe... Nih video yang Aman amik masa hari tu...
nih video time aku & aman jumpa kat pintu masuk pusat pameran

nih plak time aku & Aman makan kat KFC


Cuti! Yeay!

Kepada rakan2 & keluarga yang bertugas di mana2 wilayah persekutuan - kuala Lumpur, Putrajaya, Labuan, selamat bercuti ok? *mode jeles selangor tak cuti! huhuhu...


Version mana lagi best?

kat bawah ni aku sediakan dua MV lagu yang sama tetapi dipersembahkan oleh individu yang berbeza dengan arrangement yang berbeza, version mana yang lebih best pada korang?
Lagu asal bertajuk Cinderella asalnya dinyanyikan oleh penyanyi seksi korea Seo In Young yang pernah terlibat dengan rancangan realiti we got married bersama rapper, Crown J. Manakala Jae In Jahng & Ji Soo Kim pulak adalah peserta Korean Got Talent yang bergabung membuat persembahan. Jom kita tengok kedua2 video dan anda sendiri tentukan version mana lebih menarik untuk didengar... Layaaannnn~~~~

ini versi penyanyi asal - Seo In Young

cover version oleh Jae In Jahng & Ji Soo Kim

i prefer the duet version though...

Monday, January 30, 2012

Kisah aku & Kucing

Petang semalam ingatkan lepas kerja nak terus balik rumah, sebab hari sebelumnya aku tak boleh tidur langsung, boleh lah dikatakan lebih dari 24 jam tak tidur, tapi tetap aku gagahkan diri jugak untuk datang opis. So alkisahnya, turun je dari bas U41 (tepi penjara pudu), ingatkan nak jalan terus balik rumah, tiba2 hujan la pulak, so nak tak nak aku terpaksa singgah kat times square sementara nak tunggu hujan reda.

tunggu punya tunggu, kira2 jam 8 malam aku starta berjalan balik tanpa menyinggah ke mana2 kedai untuk membeli jajan (aku diet!). sampai je kat menara dewan bahasa aku terlihat kucing, mundar mandir ke sana ke sini, aku lalu je la, tiba2 kucing ni dengan penuh keyakinan yang tinggi ikut aku, aku dah halau2 pun masih gak ikut aku, rasanya ini kucing bela kut, sebab dia manja dengan orang. Kucing ni plak bila ada kereta lalu dia jadi takut, macam nak ke tengah jalan pun ada gak, so aku angkat la kucing tu melintas jalan yang besar nak ke rumah.

Sampai je kat seberang jalan aku lepaskan balik kucing tu, dengan harapan dia akan pergi la konon. Last2 kucing tu ikut aku balik sampai lah ke rumah. Lepas tu bila kucing tu nampak kucing2 yang sepupu aku bela terus dia lupakan aku... huhuhuhu... (tak kenang jasa betul lah! aku dah selamatkan kau, kau lari macam tu jah!).

Anyway, aku memang suka kucing pun...

Lagu apa yang aku sedang dengar sekarang...

Wuhhuuu.... Gile rajin aku post entry hari ni, masuk entry ni je dah 4 posting. Well, idea sedang mencurah-curah bagaikan hingus yang tidak henti-henti mengalir keluar dari lubang hidung (macam takde benda lain nak diumpamakan!!).

Kali ni aku nak sembang mengenai lagu apa yang aku sedang dengar sekarang yang berjaya menarik perhatian aku, suaranya pada aku berada pada kelas yang tersendiri. Mana2 perempuan yang mendengar suaranya pasti akan cair seperti kiub ais yang diletakkan di dalam kuali yang panas (bukan main tinggi lagi imaginasi ko razi...), lelaki pun mungkin ada jugak yang cair kut, yang ala2 'hadek2' & tidak ketinggalan 'cik GAYah', hehehe...

Penyanyi itu ialah......... jeng! jeng! jeng!


*bunyi tepukan gemuruh* Iya tuan2 & puan semua, inilah penyanyi yang aku maksudkan. Seperti yang tertera pada gambar tersebut, namanya ialah Lucky, tapi yang penuhnya ialah Lucky Octavian, lebih lanjut klik sini. Merupakan peserta Indonesian Idol musim pertama, mampu menyanyikan lagu berentak Jazz dengan amat bagus sekali. Lagu yang aku maksudkan bertajuk "cintaku", namun sedih tidak dapat aku temui lagu ini di youtube, meh aku bagi link download mp3 klik sini pulak.

Meh aku tepek sket lirik lagunya
CINTAKU - LUCKY OCTAVIAN

Kan Kujalin lagu
Bingkisan kalbuku
Bagi insan dunia
Yang mengangungkan cinta

Betapa nikmatnya
Dicumbu asmara
Bagai embun pagi
yang menyentuh rerumputan

Oohhh cinta, akan kuberikan bagi hatimu yang damai
Cintaku, gelora asmara, seindah lembayung senja
Tiada ada yang kuasa melebihi
Indahnya, nikmat bercinta...

nanti aku rekod nyanyian aku lepas tu aku upload ok? jangan kutuk plak, suara aku biasa2 je...






Sunday, January 29, 2012

K-POP tak aku?

K-Pop la sangat.... :p

Awan Nano - Juara AJL26

Tahniah kepada M.Nasir, Buddhi Hekayat & Hafiz...

-LIRIK AWAN NANO-

Lihat ke arah sana
Serakan warna dan berarakan Awan
Pabila terik panas
Segera hadirnya memayungi diri

Pabila kau dahaga
Sesegera turun hujan melimpahkan kasihnya
Pabila kau katakan
Akulah awan itu yang kau mahu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri
Tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu


Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu

Kasihnya
Kasih tiada banding
Setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Awan kekasih sebenarmu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Lihat diriku ini
Yang sesekali pernah kau bagaikan awan
Sehingga tak mungkin terlupa
Berikan belas sedari dulu
Sehingga tak mungkin termampu saksi
Setitis pun air matamu kasihku
Sehingga kau katakan
Akulah awan itu yang kau rindu

Akulah awanmu yang sedia
Melindungi dirimu tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu
Akulah awanmu yang sering kau rindu
Dan tak terduga hadirmu walau tak tercapai jejarimu
Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu
Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu
Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

sekian dari hapisssss......


















koh koh koh....

Anugerah Juara Lagu ke-26

Assalamu'alaikum semua, iya kemuncak Anugerah Juara Lagu ke-26 hampir sampai ke kemuncaknya. Malam ini kita akan menyaksikan karya2 terbaik akan diumumkan untuk memenangi Anugerah Juara Lagu edisi kali ini. Kali ini aku tidak akan membuat sebarang ramalan mengenai lagu mana yang akan menjuarai AJL26, tidak juga mencuba untuk meneka siapa pemenang vokal terbaik, persembahan terbaik dan sebagainya. Kali ini aku cuma akan mengumumkan finalis2 bagi AJL26.  hohoho... (since ramalan aku sebelum ini salah belaka...). Berikut merupakan finalis2 bagi AJL26:-

 Beribu Sesalan - 3 Suara
 Sungai Lui - Aizat
 Kisah Hati - Alyah
 Karma - Faizal Tahir
 Awan Nano - Aizat
 Cinta Muka Buku - Najwa Latif
 Wanita Seluruh Dunia - Projek Pistol
 Gadis Semasa - Yuna
Penakut - Yuna
 Sedetik Lebih - Jaclyn Victor
Kekanda Adinda - Monoloque feat. Atilia

Kalau Berpacaran - Ana Raffali & Suhaimi Meor Hassan feat. Altimet

Saturday, January 28, 2012

Apa kes aku dengan Azmeer?

wuhhuuuu... tak sangka mentor sekarang dah nak masuk musim ke-6 dah, walaupun pada aku peserta2nya akan berkesudahan dengan keadaan yang suam2 kuku saja, namun aku tidak nafikan yang peserta2 mentor dari musim pertama hingga musim kelima adalah lebih berkualiti jika hendak dibandingkan dengan beberapa peserta rancangan realiti tv yang lain, betul tak?

Aku sendiri pernah mencuba untuk menyertai ujibakat mentor musim kedua dulu, namun aku hanya berjaya sampai ke peringkat kedua sahaja, well seperti biasa Azmeer cukup cerewet bab memilih bakat baru nih, akhirnya aku terkandas. Aku ingat lagi kata2 Azmeer pada aku sewaktu ujibakat dulu...




So, kesimpulannya impian aku untuk bergelar peserta mentor terhenti setakat itu saja, sejak dari itu aku tak pernah cuba untuk menyertai mentor lagi (aiseehhh merajuk le ttuuuuuu). Takde lah merajuk pun, malah aku makin ligat pulak masuk audition Akademi Fantasia Musim ke-2, ke-3, ke-5 namun semuanya kandas sebabnyaaaaaaaa..... AKU PERGI AUDITION DI KOTA KINABALU... Standard yang ditetapkan bagi Ujibakat AF di KK sangat tinggi, sebab statistik menunjukkan peserta2 dari negeri di bawah bayu, rata2 mempunyai kualiti suara yang sangat bagus, so kita tidak boleh sekadar boleh menyanyi sedap je, malah kita seharusnya boleh menyanyi dengan sangaaaaaatttt baaiiiiikkkk!!!! Bukan takat AF je, MyStarz LG pun aku masuk. *desperate sungguh...

Setelah itu aku cuba pulak untuk menyertai pertandingan nyanyian IDOLA BANDARAYA, bermula dari uji bakat, aku berjaya melayakkan diri ke separuh akhir, ketika itu aku bersama kawan baikku Izlan haimin (tuan punya blog Http://Betadecni.blogspot.com) bertanding di separuh akhir, akhirnya keputusan separuh akhir tidak berpihak kepadaku, namun aku still gembira sebab Izlan berjaya ke peringkat akhir. Tetapi ada satu kejutan buat aku yang tidak disangka, salah seorang pengadil dalam pertandingan tersebut telah berjumpa dengan aku secara face to face mengatakan aku akan ke FINAL. Uwwaaaa ini berita baik, aku harus bersedia. Namun, di saat akhir nama aku digugurkan oleh penganjur dengan menyatakan markah aku hanya kurang 0.1% kepada seorang peserta lain. (Hakikatnya aku dapat tahu yang peserta itu merupakan ahli keluarga penganjur).

Well, serius aku kecewa tapi demi kawan baik aku, aku datang juga ke peringkat akhir pertandingan tersebut untuk memberi sokongan, keputusan akhirnya melayakkan Izlan mendapat tempat keempat sahaja, walaupun aku merasakan dia layak untuk mendapat 3 tempat teratas. Apa2pun semasa pertandingan sedang berjalan, pengadil yang pernah berjumpa dengan aku dulu itu berminat untuk menjadikan aku sebagai salah seorang artis dalam agensinya kerana dia rasa sangat bersalah setelah nama aku disingkirkan dari senarai finalis. Aku tak kisah la, lagipun pada saat dia baru hendak memanggil aku menjadi artisnya, aku telah mendapat tawaran bekerja di Kuala Lumpur. Maka impian aku terhenati di situ sahaja...

Setibanya aku di KL, aku pernah mencuba nasib untuk menyertai MyStarz LG sekali lagi. Kali ini auditionnya berbeza jika dibandingkan dengan audition yang aku pernah sertai dulu di KK. Ujibakat terbahagi kepada dua iaitu, pra-audition:- peserta akan diadili di dalam bilik kecil, menyanyi tanpa iringan minus one, dan menari, seterusnya peserta yang melepasi tahap itu akan ke audition yang sebanar bersama juri professional. Alhamdulillah aku melepasi peringkat yang pertama *ketika itu bersama Lena AF9*, akhirnya peserta final untuk uji bakat KL akan menyanyi di atas pentas utama, dan diadili oleh NURUL *ex-wife Ajai tuuu* & Bob *sumpah aku tak kenal*, aku menyanyikan lagu Mahakarya Cinta nyanyian asal Faizal Tahir yang secara kebetulan ada di tempat ujibakat, MAMPOSS AKU, NERVOUS GILEE.... Apa2pun aku tetap berusaha untuk memberikan persembahan yang terbaik pada hari itu, aku perasaan semasa aku menyanyi ada beberapa orang yang bersorak terhadap persembahan aku, sambil2 tu aku jeling gak sket kat Faizal Tahir yang senyum melihat aku menyanyi lagunya. Habis separuh lagu aku menyanyi, juri Nurul memberi kad hijau kepada aku, namun juri Bob tidak, akhirnya aku terkandas setakat itu sahaja. Kecewa? memang la kecewa tapi ketika aku turun dari pentas, ada seorang lelaki yang menyatakan rasa kecewanya bila aku tidak terpilih untuk ke peringkat 'shortlist'. "dah takde rezeki bang, nak buat cemane kan?"

Kali ini aku rasa ingin mencuba nasib pulak untuk menyertai mentor6 pulak, saja mencuba nasib kan? kalau dapat, Alhamdulillah... Kalau tak dapat, aku pun tak kisah... Selamat mencuba!

Wednesday, January 25, 2012

migrain...

seksa sungguh bila migrain ni, sampai muntah2 aku dibuatnya, jalan pun tak betul, macam mabuk minum todi... *aku sendiri pun tak pernah tengok orang mabuk minum todi sedang berjalan....

padahal dulu2, aku tak pernah ada migrain, rasanya aku first time kena time aku tingkatan 1 dulu, nangis2 jugak la aku, time tu ingat macam kena kanser otak je, walhal migrain je pun.

dah macam2 simptom migrain aku dah kena, muntah2, mengidam makan masin2, morning sickness... (macam salah simptom je ni....), dah macam pompuan pregnant plak. Aku pernah muntah bila kena migrain, tapi paling teruk aku rasa bila kena migrain ialah sampai hidung aku berdarah. Bukan main panik lagi aku time tu, tapi aku buat research jugak, rupanya bukan aku sorang je yang pernah kena macam tu.

adoooiiii.... i need a doctor... T_T

Sunday, January 22, 2012

The Next Top Presenter...

assalamu'alaikum...
mood meng'update' blog senakin membara sejak akhir2 ni. entry kali ni berkaitan degadn satu event anjuran KBS yang aku hadiri semalam di putrajaya. Actually ini cuma acara sampingan sahaja, namun disebabkan minat, aku rasa macam event utama plak.

Event utama sebenarnya ialah kejohanan futsal belia parlimen yang melibatkan seluruh parlimen di seluruh malaysia. Aku pun x minat sangat fengan futsal, so perhatian aku beralih kepada acara 'fitness challenge & the next top presenter 2012' .

fitness challenge, konsepnya sama saja dengan pertandingan aerobikthon biasa iaitu peserta harus mengikuti setiap rutin yang ditunjukkan oleh presenter yang akan bertukar setiap 20 minit, presenter pula seramai 6 orang, so 6x20= 120 minit = 2 jam. cuma kali ini tiada kategori individu, cuma berkumpulan seramai 3 orang.

bagi 'the next top presenter' plak, seramai 6 orang presenter akan mengajar di atas pentas menggunakan method mengajar aerobik, mereka akan diadili oleh jurulatih professional. Permarkahannya aku tidak begitu pasti, tapi siapa yang dapat mengajar dengan baik, komunikasi dengan peserta, breakdown rutin yang betul, rutin yang menarik pasti akan mendapat marlah yang tinggi.

alhamdulillah, bagi fitness challenge 2012 dimenangi oleh kawan2 aku dari kumpulan muchachas *congrats girlssss!!!! Manakala bagi top presenter pula dimenangi oleh Nurul Ziana @ Nana dari Melaka yang juga merupakan rakan baik aku. *congrats nana!!!! semoga korang lebih berjaya selepas ni.

aku berkesempatan bertemu dengan sifu aku dalam bidang aerobik iaitu abang yazid, beliau sempat mengatakan ini kepada aku:-
"next time saya nak awak masuk top presenter, saya yakin awak boleh, awak ada style tersendiri, pastikan masuk sampai menang!" aku terus jadi 'speechless', seorang master dalam aerobik yang terkenal di Malaysia mengatakan seperti itu terhadap aku. i felt so honoured. Thanks sifu, i'll try my best, i won't dissapoint you...

so first thing, aku kena kurus dulu... hohoho...

jogging! jogging! jogging! *errkk, gi makan dulu lah....

aku & perkahwinan??

assalamu'alaikum,

rasanya belum terlewat lagi untuk aku mengucapkan selamat menyambut tahun baru 2012 kan?

SELAMAT TAHUN BARU 2012!!!! *bunyi bunga api berdentum2 di langit angkasaraya...

bila dah meangkah ke tahun baru ni, maka akan bertambah la umur aku, dan kebiasaannya soalan2 macammni pasti akan diajukan:-

1. dah ada calon ke?
2. bila nak kahwin?

serius aku katakan yang aku masih belum bersedia untuk semua tu lagi. oh tidak, belum sampai masanya lagi, banyak perkara yang aku masih belum capai lagi. bilamdah sampai seru pasti aku akan hebahkan benda yang baik ini...

kawan2 zaman sekolah aku dulu dah ramai yang mendirikan rumahtangga, dah ada anak masing, ada yang dah bertunang & tak lama lagi akan berkahwin. Bukan takat tu je, adik beradik aku pun semua sudah berkahwin dan ada anak masing2.

errrrmmmm, kahwin.... nanti lah dulu....

Wednesday, January 18, 2012

aku stacy & air asia...



sepadan kan? dua2 comel, dua2 pandai menyanyi, dua2 pandai menari, last but not least.... dua2 bangsa dusun.... oh yeahhhh!!!! stacy bersama2 dengan air asia x sedang mempromosikan lokasi terbaru penerbangannya iaitu sydney, australia, harga promosi cuma RM199.00 sehala... uwaaaaa, murahnyaaaaaa..... Air Asia, now eveyone can fly....

petang tu stacy sempat perform 2 buah lagu, if i ain't got you & single terhangatnya, Kasanova. Stacy nyanyi live cukup mantap!! & sporting teramat...

Tuesday, January 10, 2012

Perkhidmatan Berbayar...

Assalamu'alaikum wbt semua,

Sejak akhir-akhir ni entry aku agak emotional, lebih kepada emosi MARAH.
Oh well, setiap manusia ada perasaan yang berbagai kan? siapa2 manusia yang tidak pernah merasa marah? so, aku pun tidak terkecuali daripada rasa marah. Memandangkan hari ini aku terasa malas untuk bersuara meluahkan rasa marah aku, maka yang menjadi mangsa adalah....... tidak lain tidak bukan.....


 ye tuan-tuan / puan-puan sekalian... wall facebook aku... meh aku selit sket luahan hati aku...

Terfikir plak akan cadangan Roslizan, kalau lah betul setiap pertolongan tu aku 'charge', boleh jadi jutawan aku beb! berapa banyak kali dah aku tolong orang, tapi tak dihargai langsung! Baik aku kenakan bayaran untuk setiap pertolongan tu, senang cerita, so next time takdelah kau nak terhegeh-hegeh nak tebalkan muka nak meryau-rayu nak mintak tolong kat aku, tak payah aku susah-susah nak kerja pejabat, tak payah aku tengok muka-muka orang yang menyakitkan hati kat pejabat ni kan? (2-3 orang je pun).

Kepada orang yang dimaksudkan itu, kau memang such a DRAMA KING!!!! time kau susah, bukan main melekat dengan aku, layan aku BAEEEKKK PUNYAAAAA, tapi bila dah senang sikit, kau boleh buat aku macam tak wujud, lepas tu siap buat cerita buruk pasal aku! APA KES? Dasar manusia yang tak pernah bersyukur, macam tu la...

Well, it won't be long sebab aku akan tetap pindah balik ke tanah tempat lahir aku. Aku dah bosan  & menyampah dengan segelintir manusia yang cukup HIPOKRIT.  Zaman sekarang ni, susah nak mencari kawan sejati, ramai orang yang berkawan kerana mempunyai agenda tersendiri untuk kepentingan sendiri. Bila madu habis sepah pun dibuang! Akhirnya aku dianggap sebagai orang JAHAT dalam DRAMA yang bertajuk SIAL LA! PTUII!!!!!

kepada Mr Hazry Sabtu, thanks boss tolong sabarkan saya... hehehehe....

And to Roslizan Bakri, thanks for making me smile again...







Monday, January 9, 2012

a video that make me laugh today...





finally, a reason for me to smile & laugh today...


owh.... sekarang yang jahat ni AKU lah ye???

Banyak benda aku dah korbankan, banyak masalah kau yang aku dah bantu, namun aku masih dianggap JAHAT???

Ok, kau nak sangat aku jadi jahat kan? Let me start with this statement.... AKU TAK IKHLAS PUN NAK BANTU KAU, JANGAN ANGGAP BANTUAN AKU TU 'FREE' SEMATA2 YE???


Tikam dari belakang...

Assalamu'alaikum wbt semua,

Kena tikam dari belakang?

Serius, aku dah banyak kali kena... Di depan aku bukan main baik, tapi di belakang aku? entah apa cerita palsu pasal aku kau dah sebar... Jangan guna alasan yang tidak munasabah untuk menyerang aku sebab kalau aku buka cerita yang sebenar, kau sendiri yang akan dapat malu...

Setakat ini tidak ada siapa2 lagi yang tahu pasal perangai kau, sebab aku sangat sangat sayangkan persahabatan kita, tapi hakikatnya kau dah mula merosakkan hubungan persahabatan yang terjalin. Seburuk mana pun perangai kau, aku tak pernah cerita dekat orang lain, tapi kau bukan sahaja sengaja mereka cerita palsu pasal aku, malah kau siap sebarkan lagi, bukan main advance lagi kau kan?

Namun aku percaya setiap perbuatan jahat itu akan ada balasannya, Allah itu Maha Adil. Aku yakin jika dia tidak dapat balasan di dunia, di akhirat pasti tidak akan terlepas. Apa2pun aku doakan semoga dia sedar dan kembali ke pangkal jalan.

Amin...





Sunday, January 8, 2012

celoteh si bulat bakal berubah nama??

assalamu'alaikum wbt semua,

nama blog ini pada awalnya diinspirasikan oleh keadaan badan aku yang bulat.  tapi kini sejak berat badan aku semakin susut akibat kondisi kesihatan yang tidak menentu, adakah nama blog ini akan bertukar nama? celoteh si kurus? celoteh si tegap? celoteh si manusia yang pernah gemuk suatu ketika dulu?

insyaallah nama blog ini akan kekal dengan nama celotehsi bulat, mungkin bila aku dah kurus sekalipun, sekurang kurangnya mengingatkan aku sendiri yang pada suatu ketika dulu aku pernah berbadan bulat...


rawatan

menyambung sesi rawatan lagi...

tak larat sungguh...

awak siapa ya? maaf la saya tak kenal...

Assalamu'alaikum wbt semua,

tiba2 je terasa nak buat entry lagi, mode rajin sedang aktif, topik dalam kepala masih hangat lagi nih...
 P
kali ini kita bercerita tentang isu profile name dalam facebook. korang semua cuba ambil sedikit masa untuk jenguk2 friend's list korang, cuba kira berapa ramai yang menggunakan nama sebenar dan berapa ramai yang letak nama yang takde kaitan langsung dengan nama sebenar? Ramai tak?

kita kecilkan sikit skop ye, daripada yang tak guna nama sebenar tu, berapa ramai yang beragama islam yang menyelitkan nama bukan islam sebagai profile name mereka? Berapa ramai yang letak nama objek yang pelik2 sebagai profile name mereka?

pada aku, nama kita mempunyai maksud yang baik, jadi apa salahnya guna je nama sebenar kita sebagai profile name facebook kita? Bukan apa, kalau kawan2 lama nak cari kita pun senang kan? Kalau pun tak nak guna nama sebenar sebagai profile name kita, at least letak lah gambar diri sendiri. Ini tidak, sudah lah profile name pelik2, profile picture pula gambar2 pelik atau gambar orang lain. Kalau orang jenis macam tu add aku kat facebook, sampai bila2 pun aku takkan approve.

aku pernah mengalami kejadian seperti ini, di mana ada seorang manusia yang profile name dia pelik2 lepas tu profile picture pula pelik2, add aku as friend kat facebook. Siap message kat inbox nak kenal lah, apa2 lah...

bila aku tanya "ini siapa ye? Nama betul apa?" dia siap leh cakap "alaaa.... takkan tak kenal kita kut, sampai hati awak, ye laaa kita ni tak glamer macam awak, mana la awak nak kenal kan? Tak nak kawan lah dengan awak!"

ek eleh, sentap plak minah ni, aku pun sound balik lah... "HELLO! SERIUS SAYA MEMANG TAK KENAL AWAK!! NAMA AWAK PUN SAYA TAK KENAL SEBAB SAYA TAK KENAL ORANG DENGAN NAMA **********!!! TENGOK PROFILE PICTURE AWAK PUN SAYA TETAP TAK KENAL DENGAN AWAK!!! SEBAB SAYA BERKAWAN DENGAN ORANG! BUKAN DENGAN SELIPAR! SIPUT SEDUT! KUDA KEPANG! KERETA! SO AWAK JANGAN NAK SENTAP2 DENGAN SAYA BILA SAYA TANYA SOALAN AS SIMPLE AS THAT!! DAN LAGI SATU! SIAPA YANG MENGADA2 NAK ADD FRIEND DULU! BUKAN AWAK KE? KALAU AWAK TAK NAK KAWAN DENGAN SAYA! THEN DON'T ADD ME AS FRIEND IN THE FIRST PLACE SEBAB SAYA SENDIRI TAKKAN ADD ORANG MACAM AWAK!!!

so, sekian terima kasih...
tab aku dh habis bateri...
fikir2 lah ye...

inilah menu tengahari aku...

assalamu'alaikum wbt semua,


mi goreng mamak & teh ais, menu simple untuk lunch aku hari ni. Jam 4.50 petang masih boleh dikira sebagai lunch tak? Pakej skali dengan minum petang la kut... apa2pun, Alhamdulillah, rezeki Allah swt...  jemput makan ye...

Saturday, January 7, 2012

tak payah nak distort sangat la ejaan tu...

assalamu'alaikum wbt semua,

entry aku kali ini mungkin dah ramai orang sebut, tapi tak kisah la, aku tetap nak sebut jugak. "sindrom ejaan budget comel"... pernah jumpa tak di mana2? Mesti selalu kan? Kadang2 rasa menyampah pun ada juga kan? Paling banyak sindrom seperti ini berlaku di facebook, twitter, sms dan yang seangkatan dengannya, konon2 comel?

serius aku menyampah sungguh bila tengok kat facebook, status2 yang budget comel seperti ini...

"aq marlars larh cmney, bowhsan gileww dowhh..."
"kitewww menchik tol la owang ney, arsyik carchow(kacau) 2 aq jeww"
"aq mncik dowh, ad mmbr lmew tgu lmew glew,"

sebenarnya ini baru sikit, buka lah favebook masing2 dan lihatlah sendiri bagaimana bahasa melayu kita dirosakkan oleh mereka...

habis rosak bahasa melayu...

Satu Malam Kubur Berasap

Assalamu'alaikum semua,

pada hujung tahun lepas aku telah menonton satu filem yang pada aku lenbih kurang sama dengan filem hikayat merong mahawangsa iaitu filem SATU MALAM KUBUR BERASAP!!!!

apa plak persamaan dua filem ni? genre je dah jauh berbeza. HMM tu filem epik, SMKB (bukan Sekolah Menengah Kebangsaan Beaufort, Sabah) tu plak filem komedi seram. Di mana persamaannya?? Tell Me! Tell Me!! (lalu menyanyikan lagu Wondergirls - Tell Me)

Persamaannya adalah, kedua-dua filem ini adalah TERAMAT GEMPAKKKKKK GILEERRRRR..... kat TRAILER, tapi TERAMAT HAMPEHHHHHH GILERRRRR bila menonton sendiri.

ye tuan tuan & puan puan serta adik adik, kakak kakak & abang abang, adalah satu penyesalan pada aku menonton filem tu, tak berbaloi langsung rm8 yang aku keluarkan untuk membayar tiket, nasib baik aku tak beli popcorn & air.

angah raja lawak pada aku pelakon yang agak baik, tetapi sindrom 'fei mao' yang dilakonkan kelihatan dibuat-buat dan ada masanya agak menjengkelkan & over. Sama lah juga seperti watak penjual ikan yang dilakonkannya dalam filem 'semerah cinta stilleto', teramat over & menjengkelkan, mungkin pengarah filem tu memang nak dia jadi over kut... entah la...

azrul raja lawak juga pada aku seorang pelakon yang baik (pernah tengok drama kat tv), tapi watak sebagai pemandu lori ayam yang sengau juga kelihatan sengaja dibuat-buat, hampir2 aku tak faham apa benda yang dia nak cakap sebab sengau yang dibuat terlalu over, aku sendiri ada kawan yang sengau tapi aku masih boleh faham apa yang dia nak cakap.

pelakon yang berjaya melakonkan wataknya dengan baik adalah along raja lawak( serius, dia lah penyelamat wayang ni) & mak mah - ruminah sidek (mak adlin aman ramli).

serius pada aku wayang ini sangat merapu (merapu dalam bentuk yang bodoh). korang tengok la sendiri wayang ni & nilaikan di tahap mana korang nak letak filem ni...

bubyee....

lost...

Assalamu'alaikum wbt semua...

tajuk entry kali ini langsung tiada kaitan dengan drama tv 'lost' yang tak best tu... tiada kaitan juga dengan aku tersesat di sogo, times square, maju junction, atau di mana2 sahaja. tapi entry kali ini berkaitan dengan situasi aku yang masih tercari2 arah tuju dalam hidup ini...

kalau aku tersesat jalan mungkin aku masih boleh menggunakan GPS, kalau tersesat dalam shopping complex pun aku masih boleh bertanya kepada orang di sekeliling, tapi situasi aku kali ini hanya dapat difahami oleh keluarga aku & Allah swt saja.

semoga segala urusanku dipermudahkanNYA &diredhaiNYA. amin...

Thursday, January 5, 2012

lost...

assalamu'alaikum wbt semua,

tajuk entry kali ni tiada kaitan langsung dengan drama bersiri 'lost', cuma sejak akhir2 ni aku seperti kehilangan arah, masih tercari2 hala tuju aku dalam hidup ini.

apakah aku harus mencari kompas untuk menentukan arah tuju hidup? entah la... kalau ada kompas pun, bukan aku reti sangat nak guna pun, silap2 makin hilang arah. dan aku tak rasa pun kompas ni boleh bantu aku pun...

mungkin aku perlu 'back to basics', yang boleh bantu aku buat masa ini hanya ALLAH SWT & KELUARGA aku saja, namun itu tidak bermakna aku bergantung kepada mereka 100% tanpa usaha, aku kena berusaha untuk mengubah hidup aku, maka setelah itu barulah aku tawakal kepadaNYA.

doakan semoga niat murniku ini dimakbulkan Allah swt. amin....


Tuesday, January 3, 2012

Hilang Mood

Assalamu'alaikum semua,
Sudah lama tak buat posting setelah berehat seketika, sejak posting terakhir tu (statement 'Lelaki Sama Saja'), aku agak lost seketika. Mood untuk posting hilang, bukan setakat mood untuk posting hilang, mood untuk bekerja, mood untuk mengambil gambar, mood untuk meng'edit' gambar, mood untuk meng'upload' gambar, sampai nak bercakap pun langsung takde mood.
aku kena cari jalan untuk menaikkan semula semangat aku. Tapi, macam mana??? Aku bukan ada sape-sape pun kat KL ni, nak luah kat sape? nak mintak nasihat kat sape?? Dalam kepala aku sekarang hanya fikir untuk kembali ke pangkuan keluarga, kerana pada aku hanya mereka saja yang memahami situasi aku sekarang, dan hanya mereka yang tahu apa yang terbaik buat aku, apa yang terbaik buat mereka, maka terbaik juga lah buat aku.
Apa yang buat aku terus bertahan di KL ni adalah keluarga aku, mereka lah pemberi semangat aku. Terus terang aku katakan, aku adalah seorang 'family man', apa2 hal aku akan utamakan keluarga aku, kalau boleh aku ingin terus berada disisi keluarga aku, menjaga mereka, menghiburkan hati mereka, meringankan beban mereka. Pada aku, kebahagiaan mereka adalah kebahagiaan aku, kegembiraan mereka adalah kegembiraan aku.
Sebagai anak bongsu dalam keluarga, aku akui aku seorang yang agak manja dengan ibu bapa aku, namun atas dasar tanggungjawab aku terpaksa berpisah dengan keluargaku yang jauh di seberang laut untuk mencari rezeki. kini dah nak masuk 4 tahun aku merantau di negeri orang, aku rasa, cukuplah aku berjauhan dengan mereka, biarlah aku kembali kepada mereka.
sekarang aku sedang berusaha untuk, merealisasikan impian itu;- "berpindah semula ke SABAH", agaknya itulah azam tahun baru aku untuk tahun 2012 ni, aku tak nak banyak sangat azam, biarlah aku selsesaikan satu dulu, then baru lah fikir target aku yang seterusnya, aku tak mahu fokus aku terganggu.
So buat masa ni, mungkin aku akan senyap sebentar dari "facebook", "youtube", "blogging", aku akan berusaha untuk mencapai impian aku terlebih dahulu.
buat kawan2 yang membaca posting ini, doakan kejayaan aku ok?, semoga apa yang aku hajatkan akan tercapai... amin...