Cosmoderm


Monday, June 25, 2012

Anda, PM & Kartunis

Assalamu'alaikum semua,

Rasanya lama jugak takde posting terbaru dari aku, almaklum lah ada masanya aku ni kekeringan idea, ditambah pulak dengan kesibukan aku yang sangat melampau pada minggu lepas. Stress sungguh, kalau korang yang add aku kat facebook tu mesti akan terbaca status aku yang meroyan macam cik ponti'baby'. 

Tapi kali ini aku tak sesibuk seperti minggu lepas dah, so boleh la mencari2 idea untuk jadikan sebagai entry blog aku hari ini.

Kali ini aku nak cerita pasal satu event yang aku hadiri. Bila? Di Mana? Dengan Siapa? Kenapa? cuba tengok gambar kat bawah ni, rasanya dah boleh jawab 3 dari 4 soalan yang di atas tu kan? Kenapa aku pergi event ni? walhal aku bukan lah seorang kartunis pun, lukis pun tak pandai... huhuhu.. Aku datang untuk memberi sokongan kepada kartunis2 tanah air, sebab aku memang hantu komik pun. Aku masih lagi menyimpan koleksi lengkap komik Dragon Ball dari volume 1 - 43, Doraemon, Dr, Slump, Dik Cerdas (shinchan), Misteri Naga, Utopia, Ujang, Apo?, G3, Mastika (sejak bila mastika jadi komik pulak neh?) apa lagi? memang aku seorang penggemar komik. Tapi Setakat baca komik saja pada aku tak cukup, aku nak jugak jumpa dengan kartunis2nya sekali. Baru lah seronok kan?


Kartunis pertama yang aku jumpa tengahari tu ialah??????

Aman Wan a.k.a abang tembam jelatek... hehehe...

Aman Wan adalah orang yang pertama aku jumpa di Pasar Seni, nasib baik lah Aman ingat lagi dengan muka aku yang bulat ni, so aku pun bertegur sapa dengan Aman. Sembang punya sembang korang tau apa aku dapat?

Awwww Yeaaahhhh, aku dapat sepasang button badge 'Lawak Sekolah' dari Aman. Thanks banyak2 ye Aman, sejak Aman post gambar button badge ni kat fb dia, aku memang teringin sangat nak dapatkan badge nih, bayar pun bayar lah, janji dapat. Akhirnya Aman memberinya kepada aku secara percuma. Murah rezeki ko Aman... (^_^)/

Selepas tu Kartunis kedua yang aku jumpa pulak 'Awi', Kartunis Majalah G3. Gambar secara individu aku dengan Awi takde pulak, jap lagi aku tunjuk gambar diorang beramai2 ye...

Lepas tu pulak aku ronda2 CM tu, terserempak dengan geng2  "iKLan Gangster", Bophairy a.k.a Shark (kartunis Komik-M, G3 dan WuuHuu, Reja Mus a.k.a Ajib (Kartunis Komik-M dan WuuHuu), tidak ketinggalan jugak Xs Rizal (Kartunis G3), dan Artzam (kartunis Saga dan Komik Niaga). So bila dah terserempak tu, apa lagi... 

L-R (Artzam, Awi, Aman Wan, Bophairy, Reja Mus, Xs Rizal
ahli baru iKLan Gangster??? Mana hilangnya Jai????
Gambar2 sekitar event Anda, PM dan Kartunis...

Keluang Man

Hasil Lukisan Bophairy

Nipah kut yang lukis neh...

by Reja Mus

Soon... Soon...
Meowww.... by Aman Wan

Imuda juga turut hadir memeriahkan suasana di Aidilfitri... (ape aku merapu neh...) hohoho...

So Selesai je event tu, kitorang beramai2 lepak kat restoran mamak, sembang2, gelak, golek2, guling2, lompat2, (ini sudah lebih....) So plan seterusnya adalah, nak celebrate birthday Aman pulak pada 1hb Julai 2012, tarikh dan tempat masih belum dikenalpasti. Tapi terpaksa celebrate selepas 1hb Julai sebab Aman ada aktiviti bersama keluarganya time tu... Takpe, belated pun belated lah, janji celebrate...

Habis je minum2, makan2, kitorang pun mula beransur pulang. Singgah surau jap solat maghrib, keluar dari Central Market, ambik gambar sikit2, lepas tu kitorang pun balik...

Satu pengalaman yang menarik dapat berjumpa dengan kartunis2 tanah air, mereka memang kepala gila2, dan ini membuatkan aku kembali minat untuk melukis komik semula, macam dulu2... (entah mana hilang komik yang aku buat zaman sekolah rendah dulu dengan classmate aku tu...)

:-)

Monday, June 18, 2012

kemunculan semula aku yang baru...

Assalamualaikum semua,


Entry kali ini pendek saja, sebab aku baru hendak mencuba aplikasi baru di tablet aku ni iaitu bloggerdroid. Sebelum ini aku dah install, tapi ada beberapa masalah aku telah uninstall dan re-install semula.


Namun alang2 aku dah buat posting ni, aku cerita gak la sikit2. Ada jugak kawan2 bertanya "kenapa lama takde posting baru?". Namun seperti yang telah aku jelaskan pada entry yang  terdahulu, keadaan kesihatan aku yang tidak menentu ditambah pulak dengan kesibukan di tempat kerja membataskan waktu aku untuk membuat sebarang entry.


Namun alhamdulillah kini satu demi satu tugasan aku sudah selesai, kesihatan aku pun sudah semakin baik, berkat doa keluarga & rakan2 semua. Bila dah makin sihat tu, bukan saja dari segi sihat dari sebarang penyakit, badan aku pun turut makin 'SIHAT' (if you know what i mean....). Maka projek diet aku pun akan bersambung, ye lah tak lama lagi nak masuk bulan Ramadhan, mungkin ini adalah satu peluang baik untuk aku menurunkan berat badan kan?


Lagipun aku dah berazam untuk menurunkan berat badan dalam tahun ini, moga dikuatkan semangat aku untuk terus berusaha menurunkan berat badan, InsyaAllah... Doa2kan ye kawan2 semua?


Walaupun ada lah jugak orang sekeliling yang berkata, "tak payah la kurus, nanti tak comel". Masalahnya, aku tak comel pun.... Huhuhuhu... Ada jugak yang berkata, "tak payah la nak diet2 bagai, nanti ko jatuh sakit pulak, ko kena makan, nak tak nak ko kena makan jugak" adoooiiiii, banyak juga halangan dari orang sekeliling kan?. Tapi semua tu terpulang pada diri aku sendiri, samada YA @ TIDAK, MAHU @ TIDAK. Sebab ini bukan untuk kebaikan orang lain, untuk kebaikan aku jugak. Yang kurus nanti siapa? Aku jugak. Yang gojes nanti siapa! Aku jugak. Yang sihat nanti siapa? Aku jugak. So aku kena abaikan semua hasutan berbentuk negatif, dan kuatkan semangat aku.


Ye lah kan, sebilangan korang mungkin tahu bahawa aku merupakan jurulatih kecergasan (senamrobik) yang diiktiraf oleh Kementerian Belia & Sukan Malaysia. Pada kebiasaannya orang berpendapat jurulatih senamrobik mestilah mempunyai fizikal yang menarik, even sekarang pun mentaliti itu masih tak berubah. Walaupun aku telah buktikan pada ramai orang bahawa berbadan 'comel' bukan lah alasan untuk berkata TIDAK. Buktinya, daripada 8 pertandingan aerobikthon (aerobik 2 jam 30 minit tanpa henti) yang aku sertai, 6 daripadanya aku telah berjaya mendapat tempat. Malah impak dari penyertaan aku di setiap pertandingan tersebut, ada sebilangan peserta yang gerun bila aku mendaftarkan diri untuk bertanding.


Kini, aku rasa dah tiba masanya untuk aku 'transform' (patutnya dari dulu lagi ko dah transform lah razi). Masih belum terlewat lagi, aku ingin kembali mengajar aerobik seperti dulu semasa aku di kota kinabalu. Di KL ni ada jugak aku menerima jemputan untuk mengajar di studio kecergasan, tapi atas sebab jarak studio yang jauh (batu caves tuuuu) dan juga kesibukan bekerja, aku terpaksa menolak. InsyaAllah bila aku dah bersedia mental & fizikal nanti aku akan membuat COMEBACK!


Kawan2 semua, doakan yang terbaik yah?


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, June 17, 2012

Aku & Sophie

Assalamu'alaikum semua,

Dah lama aku tak update blog aku ni, almaklumlah kesibukan yang melampau menyebabkan ketiadaan sebarang entry sejak akhir2 ini.

Dengar tajuk kat atas tu, korang jangan pulak ingat aku tengah bercinta pulak ye. aku masih single & available lagi, belum masanya untuk aku bercinta lagi, nak stabilkan ekonomi dulu lepas tu baru lah fikirkan hal2 yang lain. Keutamaan aku sekarang adalah keluarga. 

Kali ini aku ada satu berita baik untuk dikongsi bersama followers2 sekalian, aku telah menceburi satu bidang yang agak baru pada aku, iaitu bidang perniagaan, ye lah nak mencari pendapatan sampingan kan? Nak harapkan gaji semata2 memang tak cukup lah.

Nak tau apa business tu????


SOPHIE PARIS Malaysia was officially launched in January 2012. It is the 5th and latest market ventured by SOPHIE PARIS, the Asia’s largest fashion direct selling company. We are proud to be the number 1 Fashion Multi-Level Marketing Company in Malaysia, which has rapidly cloaked Klang Valley in its own special tone of magenta!

SOPHIE PARIS Malaysia is a 100% foreign direct invested company with its corporate office located at C-01, PJX-HM Shah Tower, No.16A, Persiaran Barat, 46200 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia, next to Amcorp Mall and Taman Jaya Putraline LRT Station. The 9,000 square feet extended space and state-of-the-art office are well-designed and functional for the purpose of corporate operation, flagship store, business talk and definitely a fantabulous place for the latest trendy fashion shows to take place.

The unique range of French-designed and well priced bags, wallets, watches and accessories have wasted no time in capturing the imagination of Malaysia's fashionistas, and, we pledge that you will certainly be a SOPHIE-holic as you browse through our fantastic catalogue!

We have more than 40 well-trained and friendly team MEMBERs are ready to provide you the best ever service.

SOPHIE, C’est Ma Vie!

Butik Sophie Paris Malaysia
Butik Sophie Paris Malaysia

 Our catalogues presenting our new collections are circulated every 45 business days. It approximately contains of around 250 fashion items including trendy bags, accessories, wallets and watches. Our products are mainly designed by French professionals who are regularly updated with fashion trends in Europe. On top of that our catalogue will always serve as one of the best sales tools for your business as you have a mobile fashion shop just by keeping it with you whenever going out and meet your potential customers.  At SOPHIE, we commit to equip you with a well presented catalogue for your own business achievement with us in the long term!!

Berikut antara banrangan dari Sophie Paris yang aku tangkap sendiri guna henpon aku ye... :-)





























amacam? cantik tak? kalau berminat boleh la reply kat komen ye?

SOPHIE, C’est Ma Vie!