PTS

Cosmoderm

cosmoderm

Cosmoderm

cosmoderm

Tuesday, August 12, 2014

Mangkuk Punya Mangkuk Tandas!

Hari ni aku nak cerita pasal aksesori utama di tandas iaitu MANGKUK TANDAS. Termasuklah juga TANDAS CANGKUNG tu. Di mana-mana aku memang strict sangat pasal dua benda ni, tak kisahlah di rumah atau di pejabat, malah di shopping mall, kedai makan, tandas awam (outdoor) dan sebagainya.

Aku tak pasti adakah dilema ini dihadapi aku sorang je atau ramai lagi yang mengalaminya? Dan aku pun tak pasti adakah masalah ini juga dihadapi oleh wanita? Tapi apa yang pasti pekara2 macam ni agak mengganggu mood aku bila berada di tandas. Tak kira lah aku sedang berus gigi ke, basuh muka ke, berwudhu ke, mandi ke, buang air kecil/besar atau saja melepak dalam tandas, hehehee... 

berikut adalah antara sintuasi yang berjaya aku senaraikan, kalau korang ada mengalami situasi yang lain, apa kata bagitau di ruangan komen ye? (INI ADALAH KISAH BENAR)

1. Mangkuk tandas yang bersih (yang ni adalah ekspektasi aku) hehehe...



2. Air kencing di tempat duduk mangkuk tandas tak dibasuh



3. Air kencing di tempat duduk mangkuk tandas tak dibasuh, tak flush pulak tu!


4. Air kencing kat seat tu dah la dah kering, tak flush pulak!


5. Ikan emas berenang-renang.



6. Orang ni duduk je kat mangkuk tandas terus menyembur!!!! kebabooomm!!!! Tak flush!


7. Masuk dalam tandas, penutup mangkuk tandas dah diturunkan. Tapi bila buka, ikan emas berenang-renang dengan gembira.


8. Ini paling teruk! Dah la kencing bersepah tak basuh, berak pulak bersepah! TAK FLUSH PULAK TU!!!


Ini adalah antara situasi yang aku pernah hadapi sendiri lah. Mungkin tak semua lah macam ni, tapi kalau nak bagi contoh, dalam 10 tu mesti ada 2 atau 3 kes macam ni terjadi. Nak salahkan siapa bila dah jadi macam ni? Ada yang nak salahkan cleaner? Atau nak salahkan diri sendiri? Atau nak salahkan orang yang guna toilet tu sebelum anda? Kalau kita mempunyai rasa tanggungjawab dan timbang rasa yang tinggi, rasanya perkara macam ini takkan berlaku. Semuanya bermula dari SIKAP. Perkara yang kita tak suka terjadi pada diri sendiri, jangan sekali-kali buat kat orang. What goes around comes around. Hehehe...

24 comments:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

Ena memang pastikan mangkuk tandas tu bersih sebelum ena keluar dari bilik tandas tu..sebab ena sendiri pun tak suka nampak semua semua anak ikan tu, so jangan la kita buat kat org pula

razzwey razz said...

Gud gurls ena stoberi, blueberry, acai berry.... Hehehee

Yan Ty said...

Seriously saying , kenapa la masyarakat kita ni kan.. kalau ye pun dah terkuncil tercirit sampai tersembur satu pelusuk toilet tu... tak reti ke nak bersihkan.. Euw..

Anonymous said...

Not all webcam models were working in nightclubs, bars or strip clubs as many might think.
We're doing the Morgan Page tour up until then and then after that we're doing
a couple more weekend shows and then we're going to take two weeks off in December and hit the
ski slopes and just relax and hit some studio time
and then we'll be back at in January for touring and stuff.
Rich messaging, emailing, HTML web browser for surfing websites
make this a hot and desirable phone.

My page date chat

Rose Azadir said...

Salam kenal, saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer :)

Fatin Bella said...

Pls bersihkan lps guna! Huh kesedaran sivik takde lettuew.

Huszaini Haron said...

Bak kata cleaner kat opis saya, sindri punya tahik pun tak mau cuci sendiri ka! Apa punya worang!!

Hanim Hashim said...

Akak pernah kena salah satu yg di atas..memang mangkuk ayun tul sapa yg buat tu! Skrg akak lebih selesa dengan tandas cangkung hahaha :D

razzwey razz said...

Tau takpe, buat malu je... Huhuhu

razzwey razz said...

Apokobondo ekau cakap ni? Den cito pasal mangkuk tandas yo, ekau cito pasal bondo lain pula haa...

razzwey razz said...

Terima kasih sudi singgah... Salam perkenalan juga ye...

razzwey razz said...

Fatin, bersihkan plis... Hahaha

razzwey razz said...

Betul, betul... Hahahaa...

razzwey razz said...

Hahaha...

Akif Imtiyaz said...

Mangkuk tandas rumah akk selalu bersih je hahajhaa...

Akif Imtiyaz said...

Mangkuk tandas rumah akk selalu bersih je hahajhaa...

Fieza Sani said...

Ikan emas berenang2 tu kenkadang terjadik..masuk2 je toilet,ewww nampak 'itu'..so selalunya saya kalau nak guna toilet, intai2 dulu dri jauh..so kalau ada pun nmpk sipi2 je..

YB Shehan said...

Hahaha.. yg p layan tu kenapa..

YB Shehan said...

Mmg mangkuk betul..

Allene typicalmommy said...

Teruk betul toilet tu yek... Mcm2 ada

Allene typicalmommy said...

Teruk betul toilet tu yek... Mcm2 ada

Mera Hussain said...

Paling tak suka kalau masuk toulet bnd mcm ni jadi. Elok2 kita nak buang air terus hilang selera. Hahaha.

Mera Hussain said...

Paling tak suka kalau masuk toulet bnd mcm ni jadi. Elok2 kita nak buang air terus hilang selera. Hahaha.

Bonda Zahra said...

paling takut bila nak guna tandas awam mcm ni lah.