Cosmoderm

Wednesday, September 3, 2014

Hari 3 : Sesuatu Yang Menguatkan Aku

Assalamualaikum,

"Cabaran 30 Hari" kini dah masuk hari yang ketiga, dengan tajuk...


SESUATU YANG MENGUATKAN AKU


ok, kali ini tak nak main-main macam cabaran hari kedua. Aku nak straight to the point (chewaaahhh speaking kauuu!!!). Ye lah, ada masa kita perlu serius, ada masanya kita perlu untuk laid back and enjoy your life to the fullest! yoshh!!!

Dalam hidup ini kita kena kuat, dari segi mental, fizikal, spiritual dan lain-lain. Untuk memiliki semua kekuatan ini bukan mudah, banyak cabaran dan dugaan perlu dihadapi. Ada yang belajar dari kesilapan masa lalu, ada juga yang tidak dapat apa-apa dari semua itu. Kekuatan setiap orang adalah berbeza, jadi kita tidak perlu menghakimi seseorang itu atas apa yang berlaku padanya. Kita tidak berada dalam situasi mereka, tapi jangan khuatir, setiap perkara yang kita alami itu adalah sebagai tanda Allah sentiasa mengingati kita dan sayang pada kita. Kita tidak bersendirian.

Kalau hendak dikatakan sesuatu yang menguatkan aku, sudah tentulah aku menyenaraikan Keluarga aku sebagai sumber kekuatan aku. Merantau di tempat orang jelas bukan satu perkara yang mudah, adakalanya aku rasa mahu give up saja. Tapi bila mengenangkan keluarga di kampung, kata-kata nasihat dan semangat dari keluarga,  memberi aku semangat untuk terus bertahan. Maka setiap kali aku terasa down, aku akan ingat semula apa tujuan aku berada di sini: Untuk membantu Keluarga. Aku pun bukanlah dari keluarga yang senang, sederhana saja.


Perkara kedua yang menguatkan aku adalah Adik Beradik Penyamun Inc. Di sini (KL), mereka adalah keluarga aku yang kedua. Mereka selalu memberikan aku kata-kata nasihat dan sokongan kepada aku. Mereka juga adalah rakan 'hangout' aku, tempat kedua aku bercerita kegembiraan aku, kesedihan aku, selepas keluarga aku. Kesemua mereka telah aku anggap sebagai adik-beradik sendiri, harap hubungan kita akan kekal sampai bila-bila.



Perkara ketiga yang menguatkan aku pula adalah rakan-rakan blogger. Sebagai blogger yang masih baru, serius banyak perkara yang aku masih blur dan ada masanya aku rasa down dan tiada semangat untuk ber'blog'. Mereka sentiasa ada untuk memberi semangat, idea, dan sokongan untuk keep on blogging. Terima kasih kepada Abang Ben Ashaari kerana mula mengajak aku untuk lebih serius dalam dunia blog, dan juga rakan-rakan dari Kelab Blogger Den Ashaari, anda memang best!!!



Sekian, itu saja yang aku dapat kongsikan untuk cabaran hari ketiga ini.

8 comments:

zulhilmitempoyak said...

sesama la weh.. heee

Eraz Fadli said...

Keluarga adalah segalanya..

Farah Waheda Wahid said...

apa2pun family memang segalanya...

yaya_flanella said...

Hoyeah ada gambar yaya hehe. Kalau tak join kbba tak dpt jumpa rasa live. comel sgt..hee

razzwey razz said...

Zulhilmitempoyak, hahaha... Nama kau best la... Sedap! (sebab ada tempoyak)

razzwey razz said...

Tepat sekali...

razzwey razz said...

Oh yeahhh... Opkoss....

razzwey razz said...

Hahahaa... Suke le tu, gambar yaya duk depan skali... Hehehe