PTS

Cosmoderm

cosmoderm

Cosmoderm

cosmoderm

Thursday, November 6, 2014

Makanan Rusia Yang Sedap Dan Halal

Apa khabar semua, entry kali ini RZ nak bercerita tentang makanan. Ye la kan, makan dan RZ sudah serasi, ibarat aur dan tebing, isi dengan kuku, hujan dan airmata, ehh! Maaf, terover pula, biasalah sudah lama tidak menulis dek kerana kesibukkan kerja dan line internet yang sedeyhh... (sedih kan?)

Kalau bercerita tentang makan, rasanya semua sudah maklum bahawa Malaysia adalah antara negara yang digelar sebagai "Syurga Makanan". Dari makanan tradsional melayu, cina dan india hingga ke makanan fusion, Malaysia ada destinasi terbaik bagi penggemar makanan. 

Tapi kali ini, apakata kita cuba pula makanan yang lain, maksud RZ bukan makanan pelik-pelik seperti sate kuda laut, swiss roll ular, atau cengkerik masak gula melaka, hahaha... Kita nak cuba menu masakan dari negara-negara lain yang jarang kita cuba. Ye la, asyik makanan jepun dan korea je bosan juga. Mari kita mencuba makanan Rusia!!

Peluang untuk mencuba sendiri masakan Rusia RZ tidak lepaskan semasa menghadiri acara Lunch Bersama Media bertempat di Russian Centre for Science and Culture.

Duta Besar Rusia di Malaysia, Lyudmila G. Vorobyeva
 APA YANG RZ MAKAN?

Ok, RZ mulakan dengan menu yang diberi nama Koorinie Kotleti s Gribami, haaa jangan terbelit lidah tu, sebenarnya ini adalah Chicken Rissoles Stuffed with Mushrooms saja. bahagian luarnya sangat rangup manakala intinya pula padat dengan isi ayam dan cendawan. 
Koorinie Kotleti s Gribami I Chicken Rissoles Stuffed with Mushrooms
Menu ini pula diberi nama Chicken Rolls with Mushrooms manakala dalam bahasa Rusia disebut Kyrinyi Rulet s Gribami. Rasanya? sedaaaappppp!!!!

Kyrinyi Rulet s Gribami I Chicken Rolls with Mushrooms
Menu Cendawan seterusnya, waahh cendawan lagi! RZ memang suka cendawan pun. Menu ini diberi nama Marinovannye Gribiy, iaitu Marinated Mushrooms. 

Marinovannye Gribiy I Marinated Mushrooms
Haaa... Nampak nama tu? Mujur nama Inggeris dan Rusia tidak jauh beza. Salat Olivie dan Olive Salad, kan dah dekat bunyinya tu...

Salat Olivie I Olive Salad
Menu yang seakan-akan bun ini ialah  Pirozhki s Kuritsei atau dalam bahasa Inggerisnya ialah Puffs with Chicken. 

Pirozhki s Kuritsei I Puffs with Chicken
RZ suka nama menu ni, macam nama peserta ratu cantik. Rasanya juga sangat sedap. Ini adalah menu kegemaran RZ iaitu Zharenaya Kartoshka s Gribami atau Potatoes Fried with Mushrooms. Apa? tak nampak rupa masakan tu? Tengok gambar di bawah ye?


Haaa... inilah rupanya, Zharenaya Kartoshka s Gribami tu... sedap wa cakap lu...


Menu ini pula diberi nama Rulet iz Baklazhanov s Gribami atau dalam bahasa Inggeris disebut Eggplant Rolls with Mushrooms. Tak tahu juga? Dalam bahasa melayu disebut Terung Gulung bersama Cendawan. hahaha...

Rulet Iz Baklazhanov s Gribami I Eggplant Rolls with Mushrooms
Sabar, ini bukan telur gulung ye? hehehe... Ini adalah menu yang diberi nama Blini s Semgoi atau Pancake with Salmon. 

Blini s Semgoi I Pancake with Salmon
Jangan risau, kesemua juadah ini adalah HALAL dan juga sangat sedap! Walaupun pada awalnya RZ agak risau juga nak rasa, maklumlah makanan baru ni takut tak kena dengan anak tekak. Namun sememangnya menu-menu ini sangat sedap dan terasa macam nak cari menu macam ni lagi kat kedai-kedai di luar sana. Mungkin lepas ni boleh buka restoran Rusia pula, boleh datang hari-hari. hehehe...


Sesi bergambar Wakil Media bersama Warga Kedutaan Rusia di Malaysia - kredit gambar Paris Ashiqin

Posing sikit bersama blogger Redscarz dan Penaberkala

L-R : Fauzi Aryan, penaberkala, Zulhilmi, RZ, Mawardi, Khai, Rawlins, Eazy, Dikbee

Terima kasih kepada Cik Paris Ashiqin, Kedutaan Rusia dan juga Destination Malaysia kerana mengundang kami untuk merasa sendiri betapa sedapnya masakan-masakan Rusia.


6 comments:

Yan Ty said...

Berbelit lidah cheq nak sebut satu2 nama makanan Russia ni. Menyelerakan sungguh haiiiihhhhss

Paris Nurashikin Mohamad Supian said...

Hehehehe, suka part yg macam nama Ratu cantik! Hakikatnya kentang ngan mushroom goreng je hahahah

Papaglamz said...

Hamboih nama.. Terpesona Papaglamz.. Haha

Jom terjah Papaglamz.

http://www.papaglamz.com/?m=1

razzwey razz said...

Bayangkan kalau nak order kat kedai macam mana? Hahahaha

razzwey razz said...

Zharenaya kartoshka, Rusia!!! *tepuk tangan*

razzwey razz said...

Thanks sudi singgah, nanti kita terjah blog anda ye.... :-)