Cosmoderm

Thursday, February 12, 2015

Pet Peeves : perkara kecil yang yang menjengkelkan

Assalamualaikum semua,

Pernah dengar tak tentang istilah Pet Peeve? Tidak ada kaitan dengan haiwan peliharaan, hahahaa...
Gambar sekadar hiasan! hahahahaa

Setiap orang ada pet peeve masing-masing, dan kadang-kadang ada yang sama dan ada juga yang rare. Bergantunglah pada tahap toleransi kita kan? RZ akui ada BANYAK pet peeves, mungkinkah pet peeves kita sama? mari kita lihat...



sebelum itu, mari kita wiki2 sikit maksud pet peeves:- 

Pet peeve

From Wikipedia, the free encyclopedia
For the 1980s metal band, see Pet Hate. For other uses, see Pet peeve (disambiguation).
pet peeve or pet hate is a minor annoyance that an individual identifies as particularly annoying to himself or herself, to a greater degree than others may find it.

Dah tau maksud pet peeves? Bagus! Mari kita berkongsi pet peeves masing-masing:-

1. Jadi tukang tahan pintu
     - Yes, Selalu jadi macam ni bila dekat kedai, restoran, shopping mall dan mana-mana saja yang ada PINTU. Hahaha... *Ucap terima kasih pun kadang-kadang TAK*

2. Berhenti bersembang di tempat sesak
    - Selalunya di tengah kesesakan koridor, pasar tani, pasar malam, pasar basah, dan di mana-mana saja janji boleh berdiri dan berjalan. Selalu end up kita akan berhenti berjalan secara mengejut, dan orang belakang terlanggar kita. Dan orang depan tu, kadang-kadang mesti sedang memutuskan untuk "Nak ke kedai kiri ni atau kanan eh?? berhenti kat tengah-tengah je lah!"

3. DJ radio tak sebut tajuk lagu / penyanyi
     - Pernah terjadi tak situasi ini pada korang? Bila mendengar satu lagu yang best di radio dan korang menunggu sehingga lagu tersebut habis dimainkan dengan harapan DJ Radio akan menyebut tajuk lagu tersebut berserta nama penyanyinya sekali? Tapi DJ tu tak sebut pun, malah terus diputarkan lagu lain... stress tak? Hahaha...

4. Cap jari di cermin mata
     - Sebagai seorang yang bergantung kepada cermin mata untuk melihat objek jauh, cap jari kat cermin mata sangat annoying tau! Tambah annoying bila tak bawa hankie atau tisu! lap kat baju lah jawabnya, hahaha...

5. Baca resit transaksi bank di depan mesin ATM terlalu lama
    - Siapa pengguna mesin ATM di sini? boleh faham kot level of annoyingness tu... *tu diaaa istilah!!!*

6. Tergaru Jerawat di Kulit Kepala
     - SAKIT!!!! lambat pula nak hilang sakit tu! "sakitnya tuh di sini!!!"

7. Tanya Soalan Bonus
     - Need to say more? NEXT!!!

8. Hashtag (#) Karangan
 - #menyampahdohbilakaubacabendamacamni #jangantanyaakukenapakalau tibatibaakutamparkaugunaseliparjepun

9. Makanan terselit celah gigi
     - Sakit hati bila nak buang serpihan makanan tu guna lidah, tapi masih tak dapat-dapat! pencungkil gigi takde lebih menambahkan stress. Hahahaa...

Sebenarnya ada banyak lagi Pet Peeves yang terpendam, cuma ini je yang came across while typing this entry. *speaking kaaauuuu!!!*

So apa pet peeves anda?



6 comments:

Nazlee Ismail PCL said...

bersin tak jadi lps tu tenyeh hidung..terus gatal dlm lubang hidung.

razzwey razz said...

Hahaha.... Itu lawak!

shukran TQ said...

blogwalking here!!!

#follow me on shukranzahari.blogspot.com
#nuffnangclick
#happy blogging

razzwey razz said...

Thanks sudi singgah... :-)

SalinaJohari said...

Bila nak keluar lift ...org yang dok tgu nak masuk ..terus serbu...geram betul..sabar je la

razzwey razz said...

Haaaaaa... Yang tu pun sangat menjengkelkan... Hahaha