Cosmoderm


Tuesday, November 28, 2017

Selamat Tinggal Sahabatku, Fendy...

Assalamualaikum semua,

Sebenarnya rz sangat berat untuk menulis dan menyiapkan entry ini, nak menyudahkan setiap ayat saja begitu sukar, inikan pula nak menyiapkan seluruh nukilan untuk tatapan dan bacaan rakan-rakan. Ikutkan hati tidak mahu saja rz untuk buat entry ini langsung, mengenangkan ini adalah kenangan yang tidak mungkin rz lupakan, maka nukilan ini rz siapkan juga.


Kalau ada yang mengikuti update rz di facebook baru-baru ini. Sahabat rz Mohd Afendy bin Mohd Noh telah kembali ke Rahmatullah akibat jangkitan kuman pada paru-paru. 

Aku hanya berpeluang menziarahi pada hari sabtu tengahari bersama rakan-rakan aerobik ke Hospital Melaka. 

Kami tidak dibenarkan untuk masuk ke dalam bilik rawatan, hanya dibenarkan melihat dari luar sahaja kerana risiko jangkitan yang tinggi. Aku harus menghormati prosedur tersebut, walaupun hati ini terasa ingin memeluk kau fendy waktu itu. Aku tak sanggup melihat keadaan kau waktu tu, seolah aku sendiri merasai kesakitan yang kau tanggung. 

Air mata aku mengalir tak henti sambil berdoa agar Allah berikan kekuatan dan sembuhkan kau dari kesakitan. Aku tak boleh lama berdiri di luar bilik kau fendy, ada lagi orang yang ingin ziarah kau waktu tu. Aku keluar dengan air mata masih mengalir, dan aku tak mampu untuk berkata apa-apa. Aku terlalu sedih, aku tak mampu buat apa-apa.

Selesai solat zohor kami balik semula ke KL, hujan turun lebat tak henti-henti dari Melaka sampailah ke KL. Aku berdoa semoga ada keajaiban Allah kurniakan buat kau fendy. Sepanjang malam aku tak boleh tidur mengingatkan keadaan kau, akhirnya aku tertidur keletihan.

Pagi ahad aku dapat mesej dari kak shikin mengatakan kau telah pergi tinggalkan kami buat selama-lamnya. Nafas aku tersekat, aku blur tak tahu nak fikir apa-apa. Aku terkejut.


7 tahun perkenalan kita mungkin tidaklah begitu lama, tapi kerana keserasian kita, aku rasa kita dah kenal berpuluh tahun. Akrabnya Kita pada masa dulu ibarat adik beradik, dengan Kak Murni, Kak Nana. Berpeluang berada disamping kau pada hari bahagia, hinggalah kali terakhir kita berjumpa, bersembang, berlatih, bergelak ketawa, mendengar luahan hati kau. Hinggalah hari terakhir aku melihat kau terlantar sakit di atas katil.

Berehatlah fendy. Allah dah bebaskan kau dari segala kesakitan, mudah-mudahan Allah berikan kekuatan dan ketabahan jiwa kepada keluarga kau. Aku kehilangan seorang sahabat, cikgu, abang yang sangat baik hati, ikhlas, sentiasa murah dengan senyuman dan kuat semangatnya. 

Selamat tinggal sahabatku, Mohd Afendy bin Mohd Noh. Kau akan sentiasa aku rindukan. Damailah kau di negeri abadi. Semoga Allah SWT tempatkan kau bersama orang-orang yang beriman.

Al-Fatihah
Mohd Afendy bin Mohd Noh
1984-2017






Monday, November 27, 2017

Bercuti Di Lost World Of Tambun | Lost World POW Holidays!

Assalamualaikum semua,

Cuti sekolah dah kembali! yeaaayy!!! Bila musim cuti sekolah dah tiba, bukan yang bersekolah saja yang happy, selalunya mak ayah pun akan ikut happy sama, hehehe. Yang bukan mak ayah pun happy, macam rz (bila dah musim cuti, jalan raya tak sesak, public transport tak sesak) hahaha.

Lost World POW Holidays

Korang dah ada perancangan ke nak buat apa, nak ke mana cuti sekolah ni? Mak ayah, apa kata ajak anak-anak ke Lost World Of Tambun (LWOT). Ada apa kat sana? Bermula 25 November 2017 hingga 1 Januari 2018 berlangsungya...

LOST WORLD POW HOLIDAYS!

Lost World POW Holidays

Siapa peminat Cartoon Network? Tak sah kalau tak tahu Powerpuff Girls & Ben 10 kan? Rz membesar dengan menonton Powerpuff Girls, tak pernah miss setiap episod sebelum pergi sekolah, hahaha. Ben 10 pula dah masuk generasi anak buah rz dah, nampak tak? Warga sezaman dengan rz pun boleh enjoy kat Lost World Pow Holidays! Hahahaa... Heyy! Rz muda lagi lah, baru 18 tahun (tahun lepas pun dia umur 18 juga!)

Lost World POW Holidays

  Dah nak dekat Hari Krismas kan? Jangan lupa ambil gambar dengan pokok krismas setinggi 20 kaki dekat Kampung Malayana, dekorasi menakjubkan di sekitar LWOT, inflatables dan patung-patung hiasan Powerpuff Girls & Ben 10 di Toon City, Riverside. 

Lost World POW Holidays


Selain dari tu ada juga permainan menarik seperti;

GIANT JENGA
Lost World POW Holidays

GIANT SNAKES & LADDER
Lost World POW Holidays

SHUTTLE SMASH
Lost World POW Holidays

SLOW & STEADY
Lost World POW Holidays

WHEEL OF POWER
Lost World POW Holidays

Takkan hiasan dan inflatables Powerpuff Girls & Ben 10 je kan? Mestilah nak jumpa secara live tak gitu? Jangan risau, adaaaaaa... Sesi 'meet-and-greet' bersama Blossom, Buttercup, Blossom & Ben 10 tu antara aktiviti yang tak patut dilepaskan. Sesi 'meet-and-greet' bukan sekali saja, tapi 4 kali dalam sehari, so tak perlu risau terlepas salah satu sesi, yaaaayyy!!! Jangan pergi salah tempat, catat siap-siap, kat Awesome Pool Party di Jungle Wave Bay.

Lost World POW Holidays

Lost World POW Holidays

Lost World POW Holidays

Lost World POW Holidays

Berita baik lagiiii!!! LWOT akan memberikan 1000 tiket Lost World POW Holidays di dalam setiap belon. Setiap satu tiket adalah layak untuk 4 orang, ohsem weyhhh!!! Belon tu kat mana? Tuuuu dia!

Lost World POW Holidays

LWOT-ETS SELFIE CONTEST

Kaki-kaki swafoto (slefie), siapa nak tiket percuma ke LWOT? senang je caranya, pertama:-

1. Mengambil gambar berlatarbelakangkan poster Lost World POW Holiday berserta ID tiket ETS di mana-mana 6 stesen ETS (KL Sentral, Gemas, Ipoh, Sungai Petani, Butterworth dan Padang Besar)


2. Hantarkan gambar penyertaan ke https://a.pgtb.me/WsSkkd

Pemenang mingguan akan memenangi 

Penginapan Glamping 2 Hari 1 Malam (2 dewasa + 2 kanak-kanak)

Lost World POW Holidays


10x Pemenang saguhati mingguan pula akan memenangi

4 tiket masuk ke LWOT (2 dewasa + 2 kanak-kanak)

Lost World POW Holidays

Rz dah pernah ke LWOT, ada banyak tarikan kat sini. Suasana pun damai je, chewaaahhh... Tau tak macam mana nak dapatkan tiket dengan harga lebih jimat? Bukan 10%, bukan 20% tapi 35%. Muraaahhhh tuuuuuu!!!! Selamat merancang percutian korang! Pasti tak menyesal bercuti di Lost World Of Tambun.

Untuk lebih lanjut...



Tel: +605 542 8888

By the way, nak tau apa lagi yang menarik kalau korang ronda-ronda sekitar LWOT?

Lost World POW Holidays

Lost World POW Holidays

Lost World POW Holidays

Lost World POW Holidays

Lost World POW Holidays

Lost World POW Holidays

Lost World POW Holidays

Lost World POW Holidays

Lost World POW Holidays

Lost World POW Holidays

Thursday, November 23, 2017

Puas Hati Dengan Filem JIBAM!

Assalamualaikum semua,


Siapa masih ingat novel karya Ujang, Jibam? Siapa pernah baca atau pernah dengar akan novel Jibam mesti dah tau yang Jibam akan ke layar perak kan? Well, Rz baru je balik dari Malam Tayangan Perdana filem Jibam di e@curve, Damansara, hahahaaa (berlagak gila!) 




Sebenarnya rz tak berpeluang lagi untuk membaca naskhah tersebut. (sebab dulu rz pemalas membaca, hahaha). So rz hadir ke sesi tayangan perdana Jibam without any expectations (speaking kaaauu!!). Perkara pertama yang terlintas di fikiran ialah;

"Jibam ni mesti filem sedih gila!"

Even kalau korang baca sinopsis Jibam pun, rz yakin korang pun akan fikir perkara yang sama. Belum baca lagi lah tu... Nah baca dulu...

SINOPSIS JIBAM

Mengisahkan tentang seorang kanak-kanak istimewa iaitu Jibam atau Ashraf yang sedikit lembab akal fikirannya, namun Jibam mempuyai keistimewaan yang tersembunyi. Jibam mewarisi kepandaian bapanya Suman untuk mengubati penyakit. Suman mati terbunuh dalam hutan dan kematiannya sungguh misteri. 


APA KATA RZ?

Rz nak bagi standing ovation sambil tabik spring buat pengarah filem Jibam, Che Mie. Naskhah ini diolah dengan cantik sekali menjadikan filem Jibam satu karya yang sangat istimewa. By the way, Jibam merupakan filem pertama arahan Che Mie. Dahsyat!

Pengalaman luas Che Mie sebelum ini  (DOP) membuatkan setiap scene dalam filem ini sangat indah dan refreshing! Camera work, pada rz memang tip top! 

Barisan pelakon Jibam, ramai A-list actor/actress. Rz terpesona dengan kualiti lakonan semuanya, baik Ariff (Jibam), Syafie Naswip (Kadir), Farah Ahmad (Piah), Bohari Ibrahim (Tok Ngah Sudin), Esma Daniel (Suman), ehhh semua lah! Senang cerita. Hahaha... 






Elemen yang pelbagai, ada komedi, sedih, serious, suspen, kasih sayang, kekeluargaan. Setiap adegan tu sangat bermakna, dan melekat terus dalam ingatan. 

Sangkaan awal rz, mesti akan menangis bila tengok filem Jibam. Tapi sangkaan rz meleset sama sekali. Rz tersenyum, bukan saja kerana keindahan ceritanya tetapi tersenyum puas kerana disajikan dengan satu karya yang sangat berkualiti. Kiranya Jibam ni, kalau dibawa ke festival filem luar negara memang tak bagi malu nama Malaysia lah, haaaaaa gitu! 

Jibam akan ditayangkan di pawagam-pawagan seluruh negara bermula 7 Disember 2017. Nasib baik rz dah tengok dulu, muahahahaaa (berlagaknyaaa!!!) 

Tadi sebelum mula tayangan perdana Jibam, rz sempat ditanya oleh Team BuzzPop; 

BuzzPop: "Ok, berapa bintang kau nak bagi untuk Jibam?"
Rz: "Belum tengok, mana boleh bagi bintang!"
BuzzPop: "Kita lain sikit, nak tanya bintang sebelum pratonton! (Ada ke patut! Hahaha)
Rz: "9/10"
BuzzPop: "Oh lagi satu bintang? Reserve dulu?"
Rz: "Kalau aku nangis, aku naikkan ke 10/10!"

Di penghujung filem, rz tak nangis...

Tapi rz tetapi nak bagi...

10 BINTANG!!!


Wednesday, November 22, 2017

Keluar Suara Jantan Gara-Gara Filem Pengabdi Setan

Assalamualaikum semua,

Sebagai penggemar filem seram, rz memang sentiasa tertunggu-tunggu setiap kali  ada trailer filem baru keluar Kat YouTube. Dan baru je kejap tadi rz hadir ke sesi preview filem Pengabdi Setan di GSC One Utama. 


Filem Pengabdi Setan ni sebenarnya rz dah pernah dengar hangat diperkatakan di negara seberang, katanya: 

SERAM BANGAAAAAATTTT!!!!

By the way, korang dah tengok tak trailer Pengabdi Setan?


Sinopsis? Dah tau ke? By the way, untuk pengetahuan korang, filem Pengabdi Setan (2017) ni sebenarnya remake dari Pengabdi Setan (1980). Tak silap rz, macam pernah tengok filem tu Masa kecil dulu (nampak sangat dah tua kan?), Hahahaaaa. 

Sinopsis

Menceritakan tentang sebuah keluarga kecil yang mengalami keterpurukan di tahun 1981. Sang ibu, yang sebelumnya seniman dan penyanyi terkenal kini mendadak sakit selama 3 tahun. Karena tak ada lagi pemasukan dan perlunya biaya pengobatan, mereka pun hidup serba kekurangan.
Mereka tinggal di rumah neneknya yang berada di tengah hutan dekat areal pemakaman, menambah suasana mencekam di keluarga ini. Akhirnya, sang ibu meninggal secara misterius setelah sakit bertahun-tahun, meninggalkan keluarganya.
Namun, apakah sang ibu benar-benar meninggalkan mereka? Sebaliknya, dia justru “kembali” untuk menjemput anaknya, dan di sini, peran keluarga sangat penting. Rini, kakak tertua harus memecahkan masalah atas kembalinya sang ibu, dan kenapa dia menjemput salah satu anaknya.

APA KATA RZ?

1. Walaupun ini adalah filem remake, tapi gaya penceritaan, sinematografi, camera works sangat fresh! 


2. Setiap pelakon memainkan peranan masing-masing dengan cemerlang. Kalau takut tu memang nampak betul-betul takutlah ekspresi diorang, kalau nangis tu pun memang sungguh-sungguh lah diorang nangis, terbaik.


3. Jump scare yang secukup rasa, Tak terlalu 'over-the-top'. Berapa Kali rz jerit wooiiii!!! Terkeluar Suara Jantan! Hahaha...


4. Hantu dia memang seram weyyyhhh!!! Kalau lemah semangat tak digalakkan tengok, hahaha. Tapi kalau nak tengok juga, tanggung risiko sendiri, hahahahaaaa...


5. Muzik-muzik latar yang dimainkan sepanjang filem ini memang buat bulu Roma meremang! Mood seram tu betul-betul menggugat jiwa! Macam manalah nak tidur ni??? Huwaaaa...

Tapi kalau tanya rz, patut tengok ke tak? Rz memang rekomen  korang tonton Pengabdi Setan ni. Bawa ubat batuk siap-siap, sebab confirm sakit tekak sebab jerit tak ingat dunia, hahahaa...

Terima kasih pada Abang Imran Ajmain atas jemputan, lama kita tak jumpa kan? Terima kasih juga pada rakan blogger KBBA9 Fir Radzi sudi temankan rz yang kuat menjerit ni, hahahaa... Tu lah siapa suruh, penakut sangat! Kan dah takleh tidur, hahahaa...



Ok, berapa bintang nak bagi ni? Rz bagi...

9/10 bintang! 

Monday, October 23, 2017

BUKAN MUDAH BERJAUHAN DARI KELUARGA

Assalamualaikum semua,

Pejam celik pejam celik, tak sangka dah 9 tahun 6 bulan rz merantau ke Tanah Semenanjung mencari rezeki. Sepanjang 9 tahun tu juga lah rz merasai pahit manis, suka duka, berjumpa dengan ramai insan yang bermacam ragam, ada yang baik, ada yang jahat, ada yang jujur, ada yang bermuka-muka, ada yang ikhlas, ada yang tikam belakang, banyak lagi lah. Namun rz bersyukur kerana memiliki lebih ramai sahabat-sahabat yang baik berbanding yang tak berapa nak baik, hehehe...



Kalau ada yang bertanya;

"Kau menyesal ke datang sini?"

Dah tentu la jawapannya;

"Tidak!"

Macam yang rz katakan di atas, peluang berkenalan dengan ramai sahabat-sahabat yang sangat baik sepanjang merantau di sini (Semenanjung), adalah rezeki. Rezeki ni luas skopnya, bukan semata-mata material saja. Dikurniakan sahabat-sahabat yang sejati pun dikira sebagai rezeki bukan? Kalau rz tak merantau ke sini, pasti takkan berjumpa dengan insan-insan yang hebat ini. 







Banyak perkara yang kalau boleh rz tak nak cerita kat siapa-siapa pun. Ye lah kan, rz tak mahu disalah anggap seolah-olah meminta simpati. Selagi boleh, rz akan cuba untuk bertenang dan berkata pada diri yang semua yang berlalu in adalah perancangan Allah SWT yang terbaik untuk hamba-hambanya. Rz Cuba untuk menjadi seorang manusia yang kuat semangat, berjauhan dari keluarga.

Berjauhan dari keluarga bukan satu perkara yang mudah, lebih-lebih lagi dalam situasi rz sekarang ini. Kebanyakan situasi rz kena cuba untuk hadapinya sendirian. Hendak mengadu masalah pada rakan? Mereka juga mempunyai dugaan hidup masing-masing, jadi tidaklah molek nak menambah lagi beban mereka kan? Walaupun sekadar meluahkan perasaan saja pun rz berat hati nak ceritakan, maka bebanan it rz pendam sendirian. Adakalanya toleransi diri ni dah sampai 'limit' tumpah juga air mata si perantau ni...

Tidak mampu untuk berada di samping keluarga pada saat-saat yang memerlukan, siapa tak rasa ralat? Bila bapa rz jatuh sakit dan 'warded' di hospital selama sebulan lebih, bagaimana perasaan seorang anak pada ketika itu yang hanya mampu mengambil berat melalui telefon saja? Kos untuk pulang bukan murah, memikirkan pendapatan bulanan (pada ketika itu) yang tidak begitu besar, maka hasrat untuk pulang terpaksa dibatalkan. Belum lagi dengan suara-suara sumbang berkata itu ini, (dikata lupa keluarga / buang keluarga) sangat pedih untuk ditelan! Orang tidak faham kedudukan Kita waktu itu...


Di saat tragedi hitam yang menimpa keluarga, yang tak mungkin rz lupakan sampai bila-bila. Bila Kita tak dapat berada disisi mereka pada saat-saat genting, serius rz sangat terkilan pada ketika itu kerana tidak dapat pulang ke kampung. Still, masih ada suara-suara sumbang di sini sana. Orang tidak faham kedudukan Kita waktu itu...

Rasanya dah tiba masanya untuk rz kembali...

Back for good.

Namun rz bersyukur, semua ini adalah ketentuan Allah SWT telah menjadikan rz seorang manusia yang lebih kental jiwanya, lebih kuat semangatnya, seorang manusia yang lebih baik, seorang anak yang sayangkan keluarga, seorang lelaki yang sentiasa mahu berbakti kepada agamanya, keluarganya, sahabatnya, masyarakat sekelilingnya, negaranya.

Adakah rz cukup kuat untuk meninggalkan tempat ini? Wallahualam... Panjang umur murah rezeki kita jumpa lagi...

Doakan saya...