PTS

Cosmoderm

cosmoderm

Cosmoderm

cosmoderm

Thursday, August 17, 2017

Siapa Yang Nak "Pandang" Kau Kalau Kau GEMUK!

Assalamualaikum,

Lama sungguh blog ni terbiar sepi, sejujurnya memang terlalu sibuk dengan tugas hakiki. Hampir tiada masa langsung untuk update entri baru walaupun ada banyak yang nak diceritakan. Bila dah ada masa, idea pula hilang entah kemana.

Biarlah... Lagipun ada ke yang nak baca blog aku ni pun? (maaf tak guna kata ganti diri "rz" kali ini)

Bukan mudah nak menarik minat orang untuk melawat dan membaca blog kita, ada yang makan masa bertahun, ada juga yang cepat kerana penulisan yang bagus, ada juga yang dikurniakan rezeki mempunyai rupa yang elok jadi ramailah pengikut dan pembaca. Lagipun sekarang seolah jadi 'norma', semua sukakan seseorang atas dasar rupa yang elok, badan yang elok. Jika anda kedua-dua faktor ini, maka lebih cepat untuk anda mempunyai pengikut yang ramai (melainkan anda adalah seorang selebriti).

Aku akui, seringkali dipinggirkan kerana memiliki fizikal yang besar. Tak elok dipandang orang ramai katanya, tak melambangkan 'imej' yang dikehendaki, banyak lagi lah alasan yang diberikan. senang cakap;

"SIAPA YANG NAK PANDANG KAU, KALAU KAU GEMUK?"

Aku bercakap ni bukan dari sudut pandang seorang blogger saja, tapi banyak lagi sudut pandang lain yang aku sendiri pernah kena. Bukan sekali dua, tapi dah hilang kiraan dah, memang ada masanya rasa down tapi nak buat macam mana, itu yang orang nak lihat, itu yang orang nak tunjuk, itu yang semua orang suruh kau jadi. Kau terlalu penat cuba memuaskan hati semua orang hingga kau kehilangan 'siapa diri kau sebenarnya' dan akhirnya kau tertewas dengan suara ramai dan si pemilik kuasa veto.

Body Shaming secara tak langsung juga kot? 

Tau ke maksud body shaming?

NOUN

mass noun
  • The action or practice of humiliating someone by making mocking or critical comments about their body shape or size.

Bila orang kata;

"Ehh, perut kau tu bila nak mengecil?"
"Kau ni kurus sangat, ambil dadah ek?" (pakej fitnah sekali)
"weii, abang sado, kenapa six pack senget?"
"Kulit kau putih sangat, kau mandi cat ke?"
"Kau hitam sangat, kalau dalam gelap senyum nampak gigi je!"
"Job ni untuk orang slim je."

kadang-kadang tak sedar ye bila ayat-ayat macam tu keluar dari mulut kita, tanpa rasa bersalah mengguris perasaan orang.

Jangan putus asa razi, kau bukan orang biasa. Tapi kau luar biasa! 

Monday, May 15, 2017

Shopping Sakan Dengan Shopee!

Assalamualaikum semua,

Sebelum mula membebel dengan panjang lebar, Rz ada satu soalan.

"Siapa kaki Online Shopping
Sila angkat tangan!"


Cahaya Raya Bersama Shopee

Uish ramai betul angkat tangan ye? Hahaha... Ini bermakna;

"Kita geng! Hahaha!"


Ye lah zaman serba moden ni, semuanya di hujung jari. Jimat pun jimat, tak perlu keluar rumah, hanya perlu berbekalkan laptop atau handphone saja, dan juga internet hahaha. Sambil baring pun kita boleh shopping, sambil makan biskut cip coklat di hadapan televisyen juga boleh. Apa? Takde biskut kat rumah? Biskut pun boleh beli secara online sekarang. Pendek kata hampir semua benda kita boleh beli secara online.

Cahaya Raya Bersama Shopee

Rz pun paling kurang sebulan sekali mesti ada beli barang secara online, ye lah sekali sekala bagi reward diri sendiri apa salahnya, hahaha. Nak reward kan diri sendiri pun tak perlu mahal-mahal, kata nak jimat? Barulah namanya perbelanjaan berhemah gitu, hahaha. 

"Ada ke platform online shopping 
yang murah?"

Mestilah ada, kalau tak mana lah rz boleh terjebak kan? Hahaha... Sekarang ni mata dok ralit buka apps Shopee kat handphone. Tak cukup kat handphone, kat laptop pun tengok juga, hahaha. Rambang mata weyy, barang cantik, harga murah siapa yang mampu menahan diri dari godaan ini? Hahaha... By the way, korang mesti dah tau pasal Shopee kan? Kaki online shopping yang tak tahu pasal Shopee meh sini, nak ketuk kepala, hahahaa.

Cahaya Raya Bersama Shopee

Siapa yang dah muat turun apps Shopee? Rz jamin korang semua akan rambang mata dok scroll skrin handphone, lain macam murah dia! Sampaikan barang yang Rz tak perlu pun macam nak beli juga, hahaha. Melampau sungguh bunyinya kan? Tapi cuba lah korang tengok sendiri, kat web http://www.shopee.com.my pun boleh. Sedangkan sambil menaip entry ini pun, rz sempat curi-curi pandang web Shopee, hahahaa... Risiko rambang rambang mata tanggung sendiri ye? hahahaha! 

Cahaya Raya Bersama Shopee

Dah sebulan muat turun apps Shopee, rasanya belum sampai suku pun barang-barang kat sini yang rz dah tengok, banyaaaaakkk sangat! Shopee ni senang je, klik je kat mana-mana kategori item yang korang nak cari.

Cahaya Raya Bersama Shopee

Macam rz, kalau buka je web Shopee, memang terus klik kategori... errrrr, errrrr SEMUA! Hahahaha... Betul, memang rz akan tengok semua kategori, tapi yang paling lama rz 'lepak' kat Men's Clothing, Mobiles & Gadgets, Watches, Men's Bags & Wallets dan Computers & Laptops. Menjamu mata lah kiranya, sebelum kita decide nak beli mana satu kan? hahaha. Memandangkan gaji masuk minggu depan, korang kena tolong rz pilih mana satu nak masuk dalam shopping cart.  

Cahaya Raya Bersama Shopee

Rz memang obses dengan beg, kadang-kadang beli beg bukan sebab nak pakai, tapi sebab beg tu cantik! Hahaha... Korang nampak tak harga-harga kat bawah ni? Macam mana lah tak rambang mata? Hahaha! Tapi rasanya rz dah jumpa dah beg idaman, nak tengok? cantik kan? hihihhii... Ok, Add To Cart, DONE!!!

Cahaya Raya Bersama Shopee

Sekarang nak cari tablet pula. Bukan apa, laptop rz sekarang tengah bermasalah, kalau nak beli laptop mungkin budget tu belum cukup lagi jadi nak cari tablet yang bersesuaian dengan kewangan rz, rasa-rasa boleh jumpa tak? Korang tolong rz pilih tau? Yes!! ada tablet di situ!

Cahaya Raya Bersama Shopee

Yang ni korang rasa okay tak? Harga pun tak terlalu mahal, dan spesifikasi pun not bad... Ok keputusan telah dicapai, jom kita...

Add To Cart!

Cahaya Raya Bersama Shopee

Thanks korang tolong rz pilih barang nak beli kat Shopee, nanti gaji dah masuk kita terus check out ye? hehehe.

Cahaya Raya Bersama Shopee

Mari kita cuci mata sikit. Tau tak, dekat kategori Men's Clothing ada juga untuk jejaka-jejaka 'saiz comel' macam rz? Hahahaha... Betul lah, tak tipu. Ada yang sampai 7XL pun ada, tapi rz takde lah sampai ke situ besarnya, hahaha! Rz masih lagi bersaiz alololoo gitu!

Cahaya Raya Bersama Shopee

Harapnya dengan adanya baju ini, rz akan kelihatan lebih sasa hendaknya, hahahaa. Heyy! tak beli yang ni lah, kita cuci mata je! Hahaha...

Cahaya Raya Bersama Shopee

Anyway nak bagitau korang ni... yang belum sempat membeli belah untuk hari raya. Mulai 15hb Mei 2017 hingga 30hb Jun 2017, korang kena ushar web http://www.shopee.com.my setiap hari, setiap masa kerana...

"Promo Cahaya Raya Bersama Shopee dah bermula!!!"

Cahaya Raya Bersama Shopee

Korang bayangkan lah, pada waktu biasa pun harga dah luar biasa murah. Dengan promo Cahaya Raya Bersama Shopee, korang boleh dapatkan barangan yang dikehendaki dengan harga diskaun sehingga...

90%

Cahaya Raya Bersama Shopee

Ada juga kontes untuk korang sertai, mudah sangat nak menang! Antaranya 45 Days Surprise Giveaways. Korang hanya perlu ada username Shopee je, isikan nama pada borang, mana tau ada rezeki korang boleh menang hadiah lumayan keseluruhan bernilai RM25, 000!!!  

Nak join lettew... Hahaha... Meh klik sini.... 45 Days Surprise Giveaways

Cahaya Raya Bersama Shopee

Haaa, takkan nak tengok je rz shopping dan menang hadiah? Jom lah shopping sama-sama! Menang hadiah best wooo....

Untuk lebih lanjut apa kata korang layari;

Laman Web Shopee Malaysia

Instagram Rasmi Shopee Malaysia

Laman Facebook Shopee Malaysia


Cahaya Raya Bersama Shopee

Friday, May 12, 2017

Legakan Ketegangan Dengan Lynnity Relief

Assalamualaikum semua,

Dah baca tak entri rz sebelum ini pasal produk Lynnity, Botanic Health (Citrus)? Entri kali ini juga berkenaan dengan satu lagi produk dari Lynnity, jangan susah-susah, korang klik je link di bawah ini okay?


Lynnity Relief (Pure Therapeutic-grade essential oil)


Macam yang rz ceritakan pada entri yang lepas, kesibukan kerja yang melampau sering membuat rz kehabisan tenaga dan akhirnya memberi kesan kepada kesihatan, apatah lagi rz yang menghidap migrain yang teruk, maka sakitnya meningkat berganda-ganda gitu. Ada masanya tengkuk terasa tegang, kepala pening memang  kebiasaannya rz akan mencari paracetamol untuk melegakan ketegangan tu.

Semua orang tau, paracetamol atau seumpamanya tak begitu elok kepada badan untuk jangka masa yang panjang. Tapi rz kini memiliki satu lagi produk keluaran Lynnity yang sudah lama rz tercari-cari.

Lynnity Relief (Pure Therapeutic-grade essential oil)

Lynnity Relief (Pure Therapeutic-Grade Essential Oil), seperti namanya juga, bukan saja dapat melegakan ketegangan pada otot, malah baunya juga sangat calming. Lynnity Relief sangat sesuai untuk rz yang selalu kena migrain ni, wajib ada dalam beg setiap kali ke mana-mana. Tak perlu risau isu saiz, kerana botolnya kecil saja, dalam poket seluar pun muat!

Lynnity Relief (Pure Therapeutic-grade essential oil)

Dari segi keaslian kandungan, semuanya semulajadi seperti;

Peppermint Oil, 
Balsam Canada Needle Oil, 
Eugenia Caryophyllus (Clove) Bud Oil, 
Coconut Oil, 
Lavender, 
Hawaiian Sandalwood, 
UnFlower, 
Eucalyptus Leaf,
Clary Sage, 
Roman Chamomile, 
Cedarwood, 
Ylang Ylang, 
Geranium Plant

Lynnity Relief (Pure Therapeutic-grade essential oil)

Lynnity Relief mempunyai banyak kelebihan antaranya;

Lynnity Relief (Pure Therapeutic-grade essential oil)

Untuk Lelaki:
- Sapukan pada tangan, lengan, kaki atau lutut, sebelum dan selepas workout.
- Sapukan pada bahu, otot belakang semasa sedang bekerja berat, atau selepas aktiviti tersebut.
- Sapukan pada dada, dahi,atau pergelangan tangan untuk melegakan mood.

Untuk Perempuan:
- Untuk yang mengalami kekejangan otot apabila datang bulan, sapukan pada bahagian abdomen untuk kelegaan.
- Untuk situasi atau keadaan yang hangat/haba, sapukan sedikit pada kulit untuk kesan penyejukan dan juga bau yang menangkan.

Untuk kanak-kanak/bayi:
- Sapukan pada tapak tangan, dada, tengkuk dan tapak kaki ketika demam, selesema atau batuk.
- Urutkan kaki (1-2 titis) sebelum tidur  

Lynnity Relief (Pure Therapeutic-grade essential oil)


Lynnity Relief (Pure Therapeutic-Grade Essential Oil) dijual secara atas talian, untuk lebih lanjut boleh layari;



 

Lebih Sihat dan Bertenaga dengan Produk Lynnity

Assalamualaikum semua,

Agak lama rz menyepi dari blogging, dek kerana keadaan kesihatan yang terjejas dan juga kesibukan kerja yang terlalu padat. Kadangkala terlalu sibuk dengan urusan kerja sampai tak sempat sarapan, tak sempat makan tengahari. Itu belum kira bila balik kerja, makan pun tak teratur, sampai rumah je terus pengsan, hahaha. Dah namanya sibuk dan penat tu, memang hampir takde masa nak menghadap telefon, maafkan daku, huhuhu...

Lynnity, Lynnity Botanic Health


Rz tak boleh lah juga mengabaikan kesihatan diri kan? paling kurang kena lah ambil supplement atau makanan tambahan untuk memberi tenaga. Hadir tepat pada masanya, rz diperkenalkan dengan Botanic Health (Citrus) dari Lynnity, bukan saja memberikan tenaga malah menyokong kesihatan tulang dan sendi, kesihatan kardiovaskular, membantu mengawal kolesterol. Produk ini sememangnya lebih baik dari apa yang rz harapkan.

Lynnity, Lynnity Botanic Health

Ramai kawan-kawan rz sedia maklum yang dulu rz sangat aktif dalam sukan aerobik, terlalu aktif sebenarnya sehingga tercedera otot dan sendi lutut. 2 tahun juga rz berehat dari sebarang aktiviti kecergasan (aerobik) risau tercedera lagi, trauma kot! Terpaksa buat aktiviti yang ringan je, sedih tau bila dah tak boleh buat aktiviti yang dah jadi rutin kita dulu. Sebab tu lah rz kata, Botanic Health (Citrus) hadir tepat pada masanya, hehehe.

Lynnity, Lynnity Botanic Health

Setiap kandungan yang terdapat dalam produk Botanic Health (Citrus) memiliki khasiat tersendiri, dalam kata yang lebih mudah;

"Botanic Health (Citrus) adalah 'all rounder' dalam penjagaan kesihatan 
dan kecergasan luar dan dalam diri"

Kandungan:
- Delima 
- Manggis 
- Alga 
- Orthosiphon  (misai kuching) 
- Rumpai Laut hitam Lithothamnion  
- Halia 
- Asid askorbik 
- Bran oat 
- Benih Chia 
- l-arginine 
- Taurina.

Lynnity, Lynnity Botanic Health

Produk Botanic Health (Citrus) mengandungi  15 pek sachet (serbuk) sangat mudah untuk dibancuh, hanya perlu air suam 200ml dan bancuh seperti biasa, kacau kacau guna sudu dan sedia untuk diminum, atau pada yang mempunyai shaker pun boleh pakai juga, lebih mudah. Tekstur selepas dibancuh kelihatan pekat, rasanya jangan risau, boleh masuk tekak punya lah, kalau rz boleh minum korang pun mesti boleh juga, hehehe.

Lynnity, Lynnity Botanic Health

Beginilah rupanya setelah sebati dibancuh, hehehe.

Lynnity, Lynnity Botanic Health


Hari pertama rz mengamalkan pengambilan Botanic Health (Citrus), paling ketara yang rz rasai ialah rasa kenyang yang lebih lama, dan tak mengantuk pada waktu tengahari, hahahaa. Serius lah, biasanya bila masuk waktu tengahari je mata dah mula layu dan tersungkur di hujung papan kekunci komputer, hahaha. Ini dah cukup bagus, penjimatan duit untuk sarapan dan makan tengahari, betul lah kan?

Lynnity, Lynnity Botanic Health

Menjelang hari ke 10 penggunaan Botanic Health (Citrus)...

Ok, tunggu sekejap! Sebelum tu rz nak ingatkan lagi sekali;

Rz mengalami kecederaan otot kaki dan sendi lutut, yang menyukarkan rz untuk duduk, berdiri dalam tempoh masa yang lama. Sebarang aktiviti yang lasak juga selalunya agak menyakitkan, waima berjalan kaki saja sudah mampu membuatkan lutut rz berdenyut hingga rasa nak menangis tau!

ok, sambung balik, hehehe...

Menjelang hari ke 10 penggunaan Botanic Health (Citrus), rz lebih selesa pada bahagian sendi terutama pada bahagian lutut. Kesan selepas berjalan kaki pada jarak yang jauh, adalah pada aras minimum berbanding sebelum mengamalkan produk tersebut. Kesakitan dan tahap tidak selesa pada bahagian lutut rz hampir tak terasa langsung selepas penggunaan produk Lynnity. 

Walaupun kecederaan lutut rz hanya boleh sembuh sepenuhnya melalui kaedah pembedahan, tetapi sekurang-kurangnya khasiat dari produk Lynnity berjaya mengurangkan reaksi dan keradangan akibat kecederaan tersebut, yang mana pada rz, SANGAT BAGUS! Dan rz mengesyorkan produk ini pada korang juga!

Lebih lanjut, korang boleh layari;



Untuk membeli produk-produk Lynnity secara atas talian, korang boleh layari laman web Lynnity seperti di atas, klik je, hehehe...

Tuesday, April 11, 2017

Merah Jambu Untuk Perempuan, Biru Untuk Lelaki?

Assalamualaikum semua,

Tiba-tiba terfikir masa makan tengahari tadi, sambil tengok video power rangers, hahahaa. Kenapa warna merah jambu sesuai untuk perempuan dan kenapa warna biru sesuai untuk lelaki? Ada unsur seksis ke dalam kes ini?




Ada stigma masyarakat yang menyatakan perempuan tak boleh pakai biru, lelaki tak boleh pakai merah jambu. Kenapa agaknya eh? 

"Lelaki pakai warna merah jambu, macam p****n!"

"Perempuan tak boleh pakai biru, tu warna jantan!"

Mungkin tak semua lah yang beranggapan macam tu kan? sekarang ni pemikiran orang kita lebih terbuka, tak kiralah warna apa pun, janji dapat didikan yang betul. RZ pun kadang-kadang pakai je tshirt warna merah jambu, takde masalah.



RZ tengok ada je lelaki yang masih nampak maskulin bila pakai baju meraj jambu, dan perempuan pun masih nampak feminin bila pakai kemeja biru. Mungkin cara pembawaan diri tu yang orang salah anggap kot? Entahlah...



Perempuan berpakaian warna biru pun elok je rz tengok.


Tapi jangan lah pulak yang lelaki tu pakai biru tapi rupa macam ni pula! hahahaha...


Wednesday, March 22, 2017

Kenapa Aku Pilih Tyzara?

Rambut adalah mahkota bagi wanita. 

Nope!. Istilah tu kena tukar dah sekarang. Rambut adalah mahkota  kita. Tak kira lelaki atau wanita. Hatta wanita berhijab pun pentingkan kesihatan rambut tau. Sebab tu lah kita kena pandai memilih produk penjagaan rambut yang sesuai. 

kenapa aku pilih tyzara, shampoo soya, shampoo tyzara, tyzara


Nak rambut sihat dan cantik? Menyampah tengok kelemumur umpama debu? Letih duk kutip rambut yang berguguran setiap kali kita menyikat atau mencuci rambut? Nak rambut lembut dan mudah diurus? (Sila baca dalam nada pengacara Go-Shop, hahaha). Tak payah fikir banyak ok. RZ dah jumpa produk yang boleh selesaikan masalah-masalah rambut ni.

kenapa aku pilih tyzara, shampoo soya, shampoo tyzara, tyzara


Produk penjagaan rambut Tyzara!! Shampoo dan serum rambut!! Tepuk tangan semua!! 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Shampoo rawatan dari Tyzara atau lebih dikenali dengan shampoo soya ni diperbuat dari kacang soya . Kacang soya asli tau. Maknanya tak diubah secara genetik. Tak payah cakap banyak. Ni kat bawah ni RZ senaraikan bahan utama shampoo rawatan soya Tyzara ni :-

kenapa aku pilih tyzara, shampoo soya, shampoo tyzara, tyzara

 - PROTEIN SOY - ia dihasilkan daripada kacang non-GMO (yakni, kacang yg tidak diubahsuai secara genetik).dan ia diperbuat daripada kacang soya asli. Di mana protein soya ini memberi tenaga pada rambut kita.

kenapa aku pilih tyzara, shampoo soya, shampoo tyzara, tyzara

 - PANAX GINSENG ROOT EXTRACT - menguatkan akar rambut dan memberikan kesuburan kulit kepala utk memberi ruang anak rambut baru utk tumbuh.

kenapa aku pilih tyzara, shampoo soya, shampoo tyzara, tyzara

 - MAJUS ROOT EXTRACT - memberikan vitamin pada akar rambut dan meNyahkan kotoran kulit kepala.

Kita dah maklum kacang soya ni tinggi dengan protein. Dan tugas protein adalah untuk memberi tenaga dan menguatkan sel-sel badan. Termasuklah sel-sel rambut. Sebab tu lah shampoo Tyzara ni amat sesuai digunakan untuk korang yang mengalami masalah keguguran rambut. Haa... untuk akak-akak yang baru lepas bersalin tu, masalah rambut gugur selepas bersalin memang tak boleh nak elak. Ni haa kak... cara rawat rambut gugur, guna shampoo ni kak. Tak menyesal punya lah. Sebelum mencuba shampoo soya ni, setiap kali RZ cuci rambut mesti ada rambut gugur. Banyak pula tu. Nyampah tau! Terima kasih Tyzara, selepas bertemu dengan shampoo soyamu, masalah tu semakin hari semakin berkurangan. Dan RZ semakin hari semakin sayang padamu *blush*.

Itulah sebab kenapa rz pilih Tyzara, serasi bersama gituh, kikikikiii...

kenapa aku pilih tyzara, shampoo soya, shampoo tyzara, tyzara


Shampoo soya ni bukan sahaja merawat masalah keguguran rambut, malah membantu untuk menyelesaikan masalah gatal kulit kepala dan kelemumur, rambut rosak/bercabang akibat dari produk-produk penjagaan rambut yang tidak sesuai. Hakak-hakak dan hadek-hadek manis yang berhijab tu, walaupun RZ ni lelaki, RZ tau masalah rambut korang. Sebab kakak RZ selalu membebel rambut dia berminyak dan berkelemumur kalau sehari tak shampoo. Kulit kepala gatal ya ampun toksah cakap ah. Dia berhijab, so peluh dan wap terperap kat kepala. So RZ bagi dia cuba shampoo soya ni. Hasilnya? 

"Amazing!" 

Katanya. Sebab tu dia duk bising suruh RZ belikan lagi. Belikan tu maknanya suruh belanja okay? 😒

Rz tunjukkan satu testimoni secara live dari rz sendiri mencuba Tyzara buat pertama kali dan terus terpikat, gituh!!! Flip hair sikit je rambut dah elok terletak! Hahaha...

A post shared by Mama Kembar 3 (@mamakembartiga) on


Nak rambut gebu dan ringan plak? Haa.. cuba serum rambut Tyzara ni pula.

kenapa aku pilih tyzara, shampoo soya, shampoo tyzara, tyzara

Ni dik... RZ nak cerita pengalaman lepas guna serum rambut ni. Masa RZ nak potong rambut kat salon, tukang gunting rambut cakap apa tau, 

"lembutnya rambut, sayang plak nak potong" 

Ahh... I is bangga *blush*. Best tak? Best tak? Best tak? hahahaa...


Teruja tak nak cuba shampoo soya ni? Sangat kan? So jangan buang masa. Hubungi agent Tyzara dengan segera! Jom kita bersoya!! 

kenapa aku pilih tyzara, shampoo soya, shampoo tyzara, tyzara

Harga Tyzara 

Normal Price:
Shampoo RM65.90 ( 100ml )
Serum RM59.90 (15ml )

Info penting yg lain boleh di dapati di sini:-
Hotline : 019-5767697 

Monday, March 20, 2017

Penginapan Istimewa di Mahkota Hotel Melaka

Assalamualaikum semua,

Cuti sekolah baru saja bermula, Haaa, korang semua dah buat plan ke nak bercuti kemana? Kebetulan rz tengah mengidam Kuih Keria Antarabangsa kat Melaka yang tengah viral tu so apa kata kali ni korang bercuti ke Melaka Bandar Bersejarah ni. Yelah selama ni korang baca Buku Teks Sejarah tentang Melaka jer kan, inilah masanya korang turun padang menyaksikan sendiri keindahan Bandar Melaka yang terkenal sebagai salah satu tempat pelancongan yang menarik di Malaysia.

Mahkota Hotel Melaka


Antara tempat menarik yang menjadi tumpuan kaki shopping di sini adalah Dataran Pahlawan Megamall Melaka, Freeport A’Famosa Outlet, Mahkota Parade dan tak lupa juga pasar malam Jonker Walk Street yang diadakan setiap malam pada hari Jumaat dan Sabtu. Korang boleh borong cenderamata seperti keychain, fridge magnet, T-shirt dan bermacam-macam jenis barangan ada jual pada harga yang sangat murah. Kalau dah menjejakkan kaki ke kota bersejarah ni tak lengkap percutian korang kalau tak melawat Kota A’Famosa yang terletak ditengah bandaraya Melaka Bandaraya Warisan ini.

Mahkota Hotel Melaka

Mahkota Hotel Melaka

Dan kalau dah namanya seorang rz, bergambar persis seorang supermodel itu adalah satu kewajipan, hahahaha.                                   

Mahkota Hotel Melaka

Mahkota Hotel Melaka

Mahkota Hotel Melaka

Sambil melihat permandangan bandar Melaka dari atas bukit korang boleh lah berswafoto sakan gitu. Rz nak korang bukan setakat bayangkan pemandangan indah Bandar Melaka ini tapi korang kena datang sendiri dan nikmati sendiri keunikkan Kota ini Korang jangan lupa tau layari www.traveloka.com untuk buat tempahan hotel untuk anda sekeluarga. Semuanya hanya dihujung jari anda sahaja.

Bercakap mengenai hotel kat Melaka, disini rz ingin mengesyorkan pada korang satu tempat penginapan yang cukup mewah dan berprestij di tengah bandaraya Melaka. Korang pernah dengar Mahkota Hotel Melaka tak? Hah, of course lah kan, hotel ni cukup menarik untuk rz kongsi di sini untuk korang yang teringin nak stay kat sini. Hotel ni terletak bersebalahan dengan Mahkota Parade, confirm tak susah nak cari.

Mahkota Hotel Melaka

Mahkota Hotel Melaka

Terdapat 280 unit apartment disediakan yang setiap unit dilengkapi dengan peti sejuk, tab mandian, ruang tamu dan banyak lagi kemudahan lain.Selain dari itu, hotel ni juga menyediakan 77 buah bilik hotel yang dikelaskan kepada beberapa pilihan seperti Deluxe, Premium, Family Suite, Executive Suite dan juga President Suite. Pendek kata banyak pilihan untuk korang buat pilihan mana-mana bilik yg korang berkenan. Bagi percutian kali ini rz menginap di apartment, hehehe.

Mahkota Hotel Melaka

Mahkota Hotel Melaka

Nak tengok tak apartment penginapan rz?

Mahkota Hotel Melaka

Mahkota Hotel Melaka

Lokasi hotel sangat strategik korang boleh je jalan kaki kalau nak kemana-mana tempat tarikan yang lain, dan terletak tak jauh dari tempat tarikan utama Melaka iaitu Kota A’Famosa. Dari segi kemudahan dan fasiliti hotel pula, rz sangat berpuas hati dengan perkhidmatan hotel ni, berbaloi sangat korang bermalam kat sini, mana taknye hotel ni ada 2 kolam renang yang besar dan kolam renang kanak-kanak tau. Dua-dua kolam ni lengkap dengan gelongsor air. Yang rasa nak main air feeling masih kanak-kanak tu boleh lah habiskan masa di kolam renang. Bila lagi kan nak merasa mandi manda kat hotel mewah. Rz kan baru je lepas mengikuti kelas renang, jadi boleh lah tunjuk skill kat sini ala-ala atlet olimpik gitu, hahahaha.

Mahkota Hotel Melaka

Mahkota Hotel Melaka

Setelah penat berjalan di sekitar bandar Melaka, hotel ni memberikan kepuasan pada mereka yang ingat merehatkan diri. Bagi yang datang bercuti bersama anak-anak, hotel ni turut menyediakan taman permainan bagi mereka. Terdapat juga tempat mandian sauna dan spa disediakan khas buat anda. Wah, sempat korang nak berspa bagai tau. Bagi yang ingin beriadah pula, hotel ini lengkap dengan lapangan tennis, padang tenis/squash, mini golf dan juga gym. Amboi, kemain best hotel ni, dapatlah rz mengeluarkan peluh selepas melantak kuih keria yg famous itu…

Mahkota Hotel Melaka

Mahkota Hotel Melaka

Bukan itu saja, Korang yang kaki  karaoke atau smule, jangan lepaskan peluang enjoykan diri korang sambil berkaraoke di Oasis Karaoke Lounge. Istimewanya longue ni menyediakan 10 bilik karaoke peribadi tau. Yang segan silu nak menyanyi korang melalak lah sepuas hati korang, bilik peribadi kot. Siapa yang malu tu jangan menyesal, sebab rz mesti akan conquer mic, hahaha.

Mahkota Hotel Melaka

Sebenarnya ada banyak lagi  kemudahan yang disediakan oleh hotel ni. Korang memang kena datang sendiri tinggal kat hotel ni, ajaklah kengkawan saudara mara yang jauh dan dekat. Bila lagi nak buat amal jariah kan. Hotel ini juga sesuai untuk dijadikan tempat bagi sebarang majlis.

Bab makanan pula, haaa ini penting bagi seorang rz yang kaki makan, hahaha. Terdapat beberapa pilihan gaya masakan yang boleh anda pilih di beberapa buah restoran. Salah satunya Café Mahkota yang merupakan tempat makan di dalam hotel ni,  hidangan lengkap dari makanan tengah hari dan jugak malam malam ala buffet. Seronoknye korang, semua ada dalam hotel ni. Untuk korang lidah itali yg suka makan makan pizza ataupun masakan laut yang fresh, korang boleh menjamu selera di Pizza Terrace.

Mahkota Hotel Melaka

Mahkota Hotel Melaka

Rz dah menginap di sini, korang takkan tengok je kan? Datanglah beramai-ramai ke Melaka, pastikan korang check out Mahkota Hotel Melaka di www.traveloka.com hari ini!